- Hordaland politidistrikt får bot på 100.000 etter Monika-saken

Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011.

Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat (NTB scanpix)

Siktet for grov uforstand i tjenesten.

25.02.15 14:29

Spesialenheten gir Hordaland politidistrikt en foretaksbot på 100.000 kroner i forbindelse med Monika-saken.

- Det er ikke noe godt rennomé for et politidistrikt å ha fått en foretaksbot for manglende utført tjeneste. Det er ikke noe å være stolt av, er tidligere Kripos-etterforsker John Christian Grøttum reaksjon på Spesialenhetens konklusjon.

Han mener det ikke holder at det kun er politimester i Bergen Geir Gudmundsen som har fratredt sin stilling inntil videre.

Les også: Politimesteren i Bergen fratrer

- Det vil være å rette baker for smed. Man må jo på en måte også ta dem som har bidratt i en større grad til at denne saken ble som den ble. Det er klart politimesteren sitter med ansvaret som øverste leder, men det er nedover i systemet at det er gjort vel så grove feil.

Les også: Politiet i Bergen får sin dom i Monika-saken

Les også: Monikas mor krever erstatning fra politiet

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, redegjorde onsdag for spesialenhetens avgjørelse i Monika -saken. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Får ikke individuell straff

De fire tjenestemennene som var mistenkt i saken får altså ikke noen individuell straff.

– Vi har besluttet å ilegge politidistriktet en foretaksstraff på 100.000 kroner. Den retter seg mot politidistriktets behandling av Robin Schaefers (varsleren, red. anm.) rapport i 2014. Behandlingen av den var samlet sett mangelfull og det forelå en risiko for at saken kunne forbi henlagt på feil grunnlag, sier Presthus til TV 2.

– Behandlingen var ikke tillitvekkende, sier han.

Presthus sier at de har vurdert individuelt straffeansvar, men uten å konkludere med at noen av de fire mistenkte har utvist straffbar grov uforstand i tjenesten.

– Du kan begå feil og uriktige vurderinger på et individuelt plan uten at dette medfører straffbarhet, sier Presthus.

Må lære av sine feil

Til Nettavisen sier advokat John Christian Elden at det viktigste med straffereaksjonen er at politiet lærer av den.

- Det viktigste må være hva politiet som etat lærer av reaksjonen. Om boten er så høy at den har en reell preventiv effekt, kommer vel an på hvilken budsjettpost hos politiet som rammes, eller om det bare tas av statskassa, sier John Christian Elden til Nettavisen.

Les også: Neste skandale i Monika-saken

- Bør det få konsekvenser for arbeidsforholdene til de ansvarlige i politiet?

- Ingen kommentar, er alt Elden vil si.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Foto: Privat (NTB scanpix)


Vurderer å klage på avgjørelsen

Moren til Monika, Kristina Sviglinskaja, er glad for at Hordaland-politiet har ansvar i saken. Hun stiller seg likevel undrende til en del av begrunnelsen og vurderer å klage på avgjørelsen.

Sviglinskaja er glad for at Spesialenheten har etterforsket saken grundig og at det i dag foreligger et klart resultat, opplyser bistandsadvokaten hennes, Stig Nilsen.

– Resultatet kommer ikke som noen overraskelse på henne og viser at det var korrekt å anmelde saken, forteller advokaten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konstituert politimeister i Hordaland, John Reidar Nilsen kommenterer Spesialenhetens for politisaker sin avgjørelse i Monikasaken onsdag. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Hordaland-politiet tar betenkningstid

Konstituert politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt erkjenner feil i etterforskningen av Monika-saken, men tar betenkningstid før de avgjør om de vedtar forelegget.

– Vi ønsker en prosess som er grundig, og med god kvalitet. Det innebærer ikke at vi ikke ser på dette som alvorlig. Saken har vært belastende for Monikas pårørende, sier han.

– Som konstituert politimester må jeg sørge for at det blir iverksatt tiltak som gjør at dette ikke skjer igjen, sier Nilsen.

- Alvorlig reaksjon

- Fra vår side er det viktig å understreke at foretaksstraff er en alvorlig reaksjon. Det er også slik at saken er behandlet på et høyt nivå i Hordaland politidistrikt, sier Jan Egil Presthus, leder for Spesialenheten.

Presthus sier at de har vurdert individuelt straffeansvar, men uten å konkludere med at noen av de fire politi-ansatte som fikk status som mistenkte, har utvist straffbar grov uforstand i tjenesten.

– Du kan begå feil og uriktige vurderinger på et individuelt plan uten at dette medfører straffbarhet, sier Presthus.

Oppreisning for varsleren

Varsleren Robin Schaefers advokat mener at avgjørelsen fra Spesialenheten er en oppreisning for etterforskeren som kjempet for å få gjenåpnet saken.

- Man kan også si at det var på høy tid, sier Schaefers advokat Jens-Ove Hagen til Tv2.

Les også: Varsleren: – Det er en grense for hvor mye urett jeg kan se andre tåle

– Det er ikke Schaefer som har anmeldt denne saken. Det er bistandsadvokaten. Han har aldri vært ute etter å «ta» noen politikollegaer. Han har ønsket å avdekke en grov brist i behandlingen av denne saken. Han har vært veldig frustrert i lang tid fordi han ikke fikk noe respons, fortsetter Hagen.

Avventer Hordalands konklusjon

– Spesialenhetens konklusjon bekrefter alvoret og de kritiske forhold ved etterforskningen av Monika-saken som tidligere er avdekket, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Vi skal lese dokumentet grundig, samtidig som det er konstituert politimester i Hordaland som nå har ansvar for å ta stilling til Spesialenhetens rapport, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en kommentar til rapporten.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ledelsen i Hordaland politidistrikt framstår som mer opptatt av å legge Monika-saken død enn å vurdere nødvendige endringer, mener Aps Hadia Tajik, lederen i Stortingets justiskomité. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)


Ledelsen mer opptatt av egen posisjon

– Det fremstår som en ledelse som er mer opptatt av egen posisjon enn faglighet og kvalitet, mer opptatt av hierarkiet enn offeret, og mer opptatt av å legge saken død enn å se på hvilke langsiktige endringer som også må til, sier Tajik.

Hun sier hun forventer av norsk politi at de holder høy kvalitet, og at de har tydelige, sterke ledere som legger vekt på faglighet og takhøyde for intern kritikk.

– Hvis det er slik at dette politidistriktet mangler slike ledere, tilfaller det Politidirektøren å få orden på det, fastslår hun.

Ikke overrasket over Monika-avgjørelse

– Det er snakk om en kollektiv svikt på et høyt nivå, sier lederen i Politiets Fellesforbund i Hordaland til NTB.

– Det er ingen stor overraskelse etter all kritikken det siste året, men viser at varselet fra Robin Schaefer var helt legitimt, sier Rekdal.

Avgjørelsen fra Spesialenheten innebærer at Hordaland politidistrikt må endres, sier han og understreker at arbeidet allerede er påbegynt.

Rekdal tror ikke at politimester Geir Gudmundsen, som for tiden er i permisjon, vil komme tilbake til Bergenspolitiet.

– Saken viser jo at det er begått en rekke feil, og at det har skjedd en kollektiv svikt på høyt nivå. Det er Gudmundsen som har hatt det øverste ansvaret for dette, sier han.

Spesialenheten henlegger sakene

Sakene mot to etterforskere er henlagt på grunn av foreldelse, mens det for en tredje etterforsker ikke er bevist noe straffbart forhold.

Les også: Dette gjorde politiet feil i Monika-saken

Spesialenheten har vurdert personlig straffansvar for påtalejurist, som «til tross for godt begrunnede spørsmålene som ble reist, holdt fast ved at saken måtte forbli henlagt som selvdrap».

Denne saken er henlagt etter bevisets stilling.

– Det er her blant annet lagt vekt på at påtalejuristen søkte råd eller var i dialog med andre, heriblant overordnede, skriver Spesialenheten.

Dette er saken:

* Åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på åstedet utløste drapsetterforskning.

* Saken ble henlagt ni måneder senere. Politiet konkluderte med at det trolig dreide seg om et selvmord.

* Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte politiet for henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

* 21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap på åtteåringen. Han nekter for å ha noe med saken å gjøre.

* 9. februar 2015 kom en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten. Konklusjonen er at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

* 13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken. Han forteller om sin kamp for å få gjenåpnet saken, noe som først skjedde etter at den ble lekket til media.

* Spesialenheten for politisaker skal avklare om det er begått straffbare forhold i etterforskningen. Deres konklusjon ble fremlagt i dag.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.