*Nettavisen* Nyheter.

- Horribelt om noen har sagt at dette er greit

Foto: Andersen, Aleksander (Scanpix)

Høyre-leder Erna Solberg reagerer kraftig på at amerikanske myndigheter sier at Norge er informert om overvåkningen.

04.11.10 15:03

Onsdag avslørte TV 2 at 15 til 20 personer tilknyttet Surveillance Detection Unit (SDU) har overvåket nordmenn på norsk jord siden 2000.

Amerikanske myndigheter sier at Norge er blitt informert om overvåkningen, noe Høyre-leder Erna Solberg reagerer kraftig på.

- Når amerikanerne sier de har godkjenning fra norske myndigheter, må regjeringen prøve å finne ut om det er noen som vet det. Jeg synes det er helt horribelt om det er noen i systemet som har sagt at dette er greit, uten at det har hatt politisk behandling og at regjeringens sikkerhetsutvalg er informert om det, sier Solberg til Nettavisen.

Les også: - Bhatti er nok på listen

- Flere nordmenn overvåket
I nabobygningen til den amerikanske ambassaden i Oslo hadde USA et eget team som overvåket nordmenn, ifølge TV 2.

Flere nordmenn skal ha blitt overvåket, og informasjon om dem ha blitt lagt i det amerikanske terror-registeret SIMAS.

Blant nordmennene som jobbet for amerikanerne, var den tidligere politimannen Gunnar Tveit. Også tidligere ansatte i norsk overvåkingstjeneste skal være eller har vært tilknyttet gruppen.

- Stoltenberg må ta grep
Solberg mener statsminister Jens Stoltenberg nå må ta grep, og raskt finne ut hva som er fakta i saken.

- Dette er et regjeringsansvar som Stoltenberg må ta ansvar for. Det viktigste nå er at Stoltenberg setter i gang arbeidet for å komme til bunns i det som har skjedd, sier hun.

- Man må både undersøke hvem som kan ha gitt inntrykk av at dette er greit for norske myndigheter, og man må få en forklaring fra amerikanske myndigheter om hvorfor de har gjort det. Det må også avklares om dette er i strid med norsk lov, sier Solberg, som selv ikke ønsker å konkludere med om norsk lov er brutt før undersøkelsene er gjort.

Les også: - USA overvåker nordmenn

- Jeg er skuffet
Høyre-lederen sier også at hun er skuffet over amerikanerne.

- Jeg er ikke forbauset, for vi vet at det er mange ambassader som har drevet med etterretning i Norge, men jeg er ganske skuffet over at amerikanerne gjør det, sier Solberg til Nettavisen.

- Jeg er skuffet over at de driver med egen etterretning, og ikke kan snakke om sine utfordringer med norske myndigheter. Jeg er veldig forbauset over at de i et alliert land legger opp til et system som i alle fall er i grenseland, og kanskje bryter norsk lov, sier Solberg.

- Svært alvorlig
Forbundsleder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, reagerer også på avsløringen.

- Gitt at fremstillingen er korrekt, er dette svært alvorlig, sier Johannesen til Nettavisen.

- Det er særdeles alvorlig at norske myndigheter på et eller annet nivå skal ha visst om dette. Hvilket nivå i den offentlige forvaltningen – på politisk, politi eller påtalenivå har kjent til dette?

- Hva reagerer du mest på?

- Jeg reagerer kraftigst på at tidligere politimenn skal ha utført dette – det vil si brukt sitt nettverk og kompetanse – til ulovlig overvåking av borgere i Norge.

- Politisjefene må på banen
Johannessen presiserer at det er fullt mulig for å politipensjonister å ta mange slags oppdrag, inkludert å jobbe for den amerikanske ambassaden.

- Men dette dreier seg om påstanden om ulovlig overvåking.

- Jeg forventer at politidirektøren og PST-sjefen får frem alle fakta i saken

Les også: Krever svar på USA-overvåking

Flere hundre nordmenn skal ha blitt overvåket siden 2000?

- Ja, hvis det er sant, er det et ord som dekker min reaksjon: Dette er sjokkerende!

- Hva mener du justisminister Knut Storberget bør gjøre nå?

- Han har vært tydelig, har sagt at alle fakta skal på bordet – og det regner jeg med at betyr både politisk, i byråkratiet og i påtale.

Storberget: - Jeg visste ikke
Justisminister Knut Storberget sa onsdag kveld at han ikke har visst om overvåkningen.

- Det er første gang jeg ser dette i kveld, sa Storberget etter avsløringen.

Storberget har nå bedt politidirektøren og sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å gi en redegjørelse om saken.

Norsk politi og PST sier til TV 2 at de kjenner til overvåkingsvirksomheten til amerikanerne. Utenriksdepartementet sier derimot de ikke kjenner til denne overvåkningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kalt inn på teppet
Onsdag kveld kalte Utenriksdepartementet (UD) inn til et møte mellom embetsverket i UD og ledelsen ved den amerikanske ambassaden.

- Bakgrunnen for møtet var uttalelsene til talsmannen for amerikansk UD mandag. Vi ba på dette møtet om informasjon om hvordan norske myndigheter var blitt informert om sikkerhetsprogrammet og hva slags virksomhet det dreier seg om, opplyser Marte Kopstad i utenriksdepartementet i en kommentar.

- Hva ble resultatet av møtet?

- Møtet ga ingen nærmere avklaringer rundt disse spørsmålene, sier Kopstad til Nettavisen.

- Hva skjer videre i saken nå?

- Nå må alle fakta på bordet, slik også justisminister Knut Storberget har skissert, svarer hun.

Støre: - Vi må ha flere svar
Torsdag formiddag møtte utenriksminster Jonas Gahre Støre pressen om saken.

- Det var naturlig for UD å ha kontakt med den amerikanske ambassaden etter de uttalelsene som kom fra pressetalspersonen i State Department i går. Det har vært ukjent for oss at det har vært kontakt med norske myndigheter, og vi ville få mer svar på det. Utfyllende svar har vi fortsatt ikke fått, sa Støre til TV 2 Nyhetene.

Justisminister Knut Storberget har torsdag bedt stortingspresident Dag Terje Andersen om å få redegjøre for Stortinget på egnet måte om spørsmål knyttet til mulig ulovlig overvåkning av norske statsborgere.

Storberget: - Maktpåliggende
- Det er maktpåliggende for oss å komme til bunns i denne saken, sier justisminister Knut Storberget.

Tidspunkt og form for redegjørelsen vil bli vurdert i nært samarbeid med Stortingets presidentskap, når man har fått mulighet til gjennomgå påstandene og innhentet tilstrekkelig informasjon.

- Jeg ønsker å bringe så mange fakta som mulig på bordet. Derfor ba jeg i går både politidirektøren og sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste om å redegjøre for om de er kjent med eller har hatt noen befatning med disse forholdene. Det er ikke forbudt for tidligere politifolk å ta en sivil jobb ved en ambassade, men det er forbudt å bryte norsk lov. På norsk jord skal norsk lov følges. Jeg legger til grunn at politiet og påtalemyndigheten vurderer om det foreligger straffbare forhold, sier Storberget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.