RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hostesaft er bare dyrt vann

Sist oppdatert:
- Hostesaft er ikke å anbefale. Vann og syrlige drops gjør samme nytten, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

(Side2): Men han vil ikke ta reseptfri hostesaft bort fra markedet.

Side2 har vært i kontakt med flere leger som slakter reseptfrie hostesafter. Avdelingslege i Statens legemiddelverk Steinar Madsen kaller hostesaften for dyrt vann.

Vann og drops
- De reseptfrie hostepreparatene har liten effekt både når det gjelder hostedemping og slimoppløsning, sier Madsen til Side2.

- Reseptfrie hostesafter er som dyrt vann. Drikk heller rikelig med vann og sug på syrlige drops. Vann og rikelig med væske er det eneste som kan gjøre at slim bli lettere, sier han.

Heller ikke de reseptbelagte hostepreparatene er så gode som folk flest ser ut til å tro.

- De med resept inneholder ofte hostedempende midler. De hostedempende stoffene ligner på morfin. De har en effekt når det gjelder å dempe hosten, men løser ikke slim. I det hele tatt er det få legemidler som løser opp slim, sier Madsen.

Tradisjon og placebo
- Hvorfor selger apotekene reseptfrie hostesafter hvis de ikke virker?

- Det er en gammel tradisjon for hostesaft, og de har en placebovirkning. Mange føler at de får en lindring av dem. For en del pasienter er den lille virkningen viktig, så det er mange aspekter man må ta hensyn til her, sier han.

- Men så lenge disse er bivirkningsfrie er det ikke grunn til å ta dem bort. I sommer tok vi bort hostesaften Tuxi, da vi fikk opplysninger om at den kunne fremkalle allergiske reaksjoner, sier han.

Uvisst hvilken virkning
Farmasøytisk rådgiver Åse Ertesvåg medgir at dette er preparater som ikke har så godt dokumenterte effekter, men sier reseptfrie hostemiksturer har virkning.

- Vi forholder oss til de bruksområdene for legemidlene som er godkjent av Statens legemiddelverk. Hvis det skulle vise seg at midlene ikke har den effekten de påstår må Statens legemiddelverk ta dette opp med produsenten for å endre sin markedsføring, sier Ertesvåg til Side2.

- Preparatomtalen er utarbeidet av produsenten og godkjent av Legemiddelverket. Endres denne vil vi selvsagt endre våre anbefalinger.

Og det er nettopp Legemiddelverket som må sette foten ned dersom apotekene skal slutte å selge «dyrt vann». Apotekene har plikt til å selge alle legemidler, ifølge Ertesvåg.

- Apoteket har leveringsplikt for alle legemidler og kan ikke på eget initiativ stoppe salget av disse produktene, sier Ertesvåg.

Dermed er det altså opp til Steinar Madsen og Statens legemiddelverk, som inntil videre slår seg til ro med at ingen får uheldige bivirkninger mens de inntar hostesafter med placeboeffekt.

At reseptfri hostemikstur er god butikk er det imidlertid ingen tvil om. Ifølge Dinside.no ble det i 2006 solgt mellom 200.000 og 300.000 flasker med Tuxi, som i sommer ble trukket fra markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere