*Nettavisen* Nyheter.

- Høybråten er for kjedelig

Professor Frank Aarebrot mener at Dagfinn Høybråten er for lik Bondevik til å kunne føre KrF mot gamle høyder. Han råder partiet til å satse på en kvinne.

02.12.03 12:50

Professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, er forbauset over at Jon Lilletun sier at han ikke vil stille som leder i KrF. Aarebrot mener at frafallet ikke nødvendigvis bør åpne veien for at nåværende helseminister Dagfinn Høybråten blir ny toppleder.

- For A4
Kommentatorer har tidligere påpekt at det er negativt at Høybråten ikke har plass på Stortinget. Men Aarebrot mener at Høybråten også har et annet problem: Han er for kjedelig og ligner for mye på statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Dagfinn Høybråten er fryktelig ordentlig. Men han er en ideell person hvis partiet tar sikte på å vinne tilbake kjernevelgerne og nå 8-9 prosent, sier Aarebrot til TV 2 Nettavisen.

Professoren nevner Høybråtens kamp mot røyking som et eksempel på helseministerens «ordentlighet».

- Høybråten er også veldig lik Bondevik. Med ham som KrF-leder blir det på en måte «Tvillingene Bondevik», to middelaldrende herrer med sideskill og gråsprengt hår som skal lede partiet.

- Sats på Laila
Aarebrot anbefaler partiet å satse på en annen leder enn Høybråten hvis de vil nå gamle høyder på 12-13 prosent. Ved høstens kommunevalg gjorde KrF et historisk dårlig valg, og endte på 6,4 prosent.

- Hvis partiet drømmer om 12-13 prosent, må de fange litt mer moderne mennesker. Det er ganske pussig at partiet er så veldig opptatt av menn. Det finnes masse kvinner med mye erfaring i partiet, sier han og drar fram barne- og familieminister Laila Dåvøy som et eksempel.

- Et hvilket som helst parti ville misunne KrF en leder med hennes knallharde erfaring som fagforeningsleder for Norsk Sykepleierforbund. Hun er veldig dyktig og har vist friske takter.

Lytter til familien
Parlamentarisk leder i KrF, Jon Lilletun, sier at det var vanskelig å gi slipp på ønsket om å bli KrF-leder. Men til slutt seiret rådene fra familien.

- Etter en samlet vurdering hvor råd fra den nærmeste familien har spilt en viktig rolle, har jeg bestemt meg for ikke å stille som kandidat til ledervervet i KrFskriver Lilletun i en pressemelding.

Fylkeslagene skal si innen førstkommende fredag hvem de mener bør bli ny leder i Kristelig Folkeparti etter at KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland ble anbefalt å trekke seg i evauleringsrapporten som ble laget etter valget.

Les også:

Lilletun gir opp lederkampen

Økt oppslutning for Høybråten

Valgerd tror på Høybråten eller Lilletun

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.