*Nettavisen* Nyheter.

- Høyre bløffer om skolen

Lena Jensen (SV) Foto: Lina Livsdatter, Nordlys.

Stortingsrepresentant Lena Jensen (SV) mener Høyre trikser med tall i skolepolitikken.

06.01.08 11:36

Nettavisen fikk fredag tilgang til resultatene for Nasjonale prøver fordelt på de enkelte skolene i Oslo. Mens Oslo kan skilte med å ha blant de beste gjennomsnittlige resultatene i landet, har byen også store utfordringer. Forskjellene er nemlig store, spesielt mellom skolene øst og vest i hovedstaden. Les mer om forskjellene i osloskolene her.

Stortingsrepresentant Lena Jensen i SV mener Høyre har prøvd å tåkelegge dette i sin skryt av osloskolen.

- I hele debatten om skolepolitikk etter Nasjonale prøver har Høyre brukt gjennomsnittstallene for fylkene for å vise at Oslo ligger høyere enn gjennomsnittet. Men når man går inn og ser på de enkelte skolene, så ser vi at er det faktisk er ekstreme forskjeller i osloskolen. Høyre har skjult at det er barn som ikke kan lese og skrive. Det mener jeg er dårlig gjort mot unger, mot skolene, og i forhold til den viktig skoledebatten, sier Jensen til Nettavisen.

Bløff eller skylapper
Hun går så langt som å karakterisere Høyres skryt av osloskolen som en bløff.

- I verste tilfelle har det vært en bløff. I beste fall har Høyre-politikerne gått med skylapper på. Uansett må Høyre nå bli med på en nasjonal dugnad for skolen. Vi kan ikke akseptere at vi har en skole med disse forskjellen, sier hun.

Mangel på kunnskap
- Jeg tror nesten ikke det jeg hører. At SV beskylder oss for manglende informasjon om resultatene i skolen vitner om mangel på kunnskap, for å si det mildt. Faktum er jo at det finnes ikke den kommune i landet som har større åpenhet om elevenes resultater enn den vi utviser i Oslo, sier skolebyråd Torger Ødegaard til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Han mener Høyre overhodet ikke har prøvd å legge skjul på at det også innen osloskolen finne store forskjeller.

- Da resultatene fra de nasjonale prøvene kom, er det klart at vi var stolt over å kunne vise til de beste læringsresultatene i Norge. Men jeg har aldri lagt skjul på at vi fremdeles har utfordringer, sier Ødegaard.

Informasjon er nøkkelen
Han peker på at informasjonen Høyre har bidratt til å skaffe til veie om elevenes resultater er selve nøkkelen til å løse utfordringene.

- Hvis Jensen er bekymret over manglende informasjon fra oss, kan hun jo fundere på hvor bekymret hun ville vært hvis hennes eget parti hadde bestemt. Da hadde hun hatt lite eller ingen informasjon om læringsutbyttet i norsk skole, sier Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.