*Nettavisen* Nyheter.

- Høyre holder på de rikeste velgerne

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Høyre-topp med slott, kokk og tjenere gjør ikke jobben lettere for Erna, mener valgekspert.

05.03.10 16:23

Erna Solbergs stabssjef Julie Brodtkorb Voldberg er innstilt som ny kvinnepolitisk leder i Høyre.

Det er en representant for de rike i Norge som nå løftes opp i Høyre. Brodtkorb Voldberg er gift med den kjente investoren Tore Aksel Voldberg og bor på storslåtte Skøyen Hovedgård .

Handler om image
Valganalytiker og statsviter ved NTNU, professor Anders Todal Jenssen, sier til Nettavisen at dette er et strategisk valg av Høyre.

- Høyre har kanskje de aller rikeste og mest velstående i Norge og er det partiet som er tydeligst på «gapet» mellom eliten og folket, sier Todal Jenssen.

- Høyre oppfattes som et parti for de mest velstående deler av næringslivet - en gruppe som ikke er så bred som de ønsker seg. Vi ser at Høyre har hatt et problem vis-a-vis Frp, som også har favnet om grilldressen og det folkelige.

Ifølge ham, betyr det at:

- Hvis partiet vil ha flere av de velgerne de har i dag, har de gjort et riktig valg. Hvis de ønsker å tiltrekke seg folk som ikke har råd til au pair, kan de ha et problem. Profilene Høyre satser på, avgjør hvor attraktivt partiet fremstår, mener han.

- Au pairer er Høyres løsning
- Au pairer er nettopp god Høyre-politikk. Det er en av deres måter å løse likestilling på i praksis, skynder han seg å legge til.

- Hvor viktig er ens livsstil for å stå frem som en troverdig politiker?

- Internt i partiet er nok ikke dette noe problem. De har en tilhengerskare som vet hva partiet står for. Men sett fra utsiden er det underlig at de ikke vil fremstå litt mer mainstream, sier han.

Profiler som overrasket
Todal Jenssen er ikke i tvil:

- Det kritiske for partiet hvis de skal øke fra 20 til 30 prosent, er å få fotfeste i nye miljøer. Voldberg gjør ikke dette lettere for partiet, mener han.

Han mener partiet først og fremst trenger profiler som ikke bekrefter mytene våre:

- Profiler som Erling Lae, Erling Nordvik og Hallgrim Berg var personer som nettopp overrasket positivt, sier han.

- Ikke noe synlig verv
- Hvor mye kommer valget av Voldberg, hvis hun blir valgt i mai, til å påvirke Høyres oppslutning?

- Det er ikke noe synlig verv i Høyre. Høyre har ikke frontet store endringer i likestillingspolitikken - vi må nok tilbake til abortkampen på 1970 og -80-tallet for å se at dette var en viktig posisjon.

I dag er det Linda C. Hofstad Helleland som er kvinnepolitisk leder og som har skapt rabalder med forslaget om å fjerne fedrekvoten.

- Må ikke røyklegge
- Hvordan kan Voldberg utnytte at det skapes litt blest rundt henne?

- Det å få så mye fokus, gir henne anledning til å snakke om politikk. Det er ikke noe minus for et parti å ha kjente politikere - men de må ha noe å fare med, det gjelder også for henne!

- Så lenge hun ikke blir latterliggjort, er dette verken minus eller pluss, så lenge hun har sine saker hun vil fronte.

- Hvilken betydning har det at hun bor flottere enn de fleste av oss?

- Hun må få verne om sitt privatliv som alle andre. Men hvis det blir fokus på det, er det ingen grunn til å røyklegge noe. Mye informasjon ligger åpent ute - da er det bedre å si at «ja, jeg er fornøyd med å bo fint».

Les også: Bor i privat slott

Simonsen: - Rasende dyktig
Todal Jenssen mimrer tilbake til Høyres gullalder på 1980-tallet, da nå avdøde Erling Nordvik gjorde sin entré.

- Nordvik og Kåre Willoch sammen viste et sosialt spenn, som viste at duksen fra Bestum og en med rullings fra nord kunne stå sammen.

Politisk kommentar Marie Simonsen i Dagbladet synes valget av Voldberg er spennende:

- Hun har gjort en god jobb for Erna og er rasende dyktig. Det synes alle, sier Simonsen til Nettavisen.

- Hvordan vil det at hun lever et luksusliv påvirke hennes politiske karriere?

- Det er alltid vanskelig å være knyttet til andre i maktposisjoner - det er ikke uproblematisk. Men det er jeg sikker på at hun har tenkt gjennom, dette blir spennende! Jeg regner med at hun har sagt «ja» fordi hun har et engasjement og løsninger for utfordringene på området, sier Simonsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.