Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Høyvann skyldes oppvarmingen

Foto: Arne Ellingsen
I går flommet vannet inn på Bryggen i Bergen. Det ville det neppe gjort for hundre år siden, sier ekspert.

(iBergen.no) - Høyvann skyldes en rekke ting, men det som er saken er at vannet står 15 cm høyere i dag enn det gjorde for hundre år siden. Og om hundre år til vi det stå mellom 30 - 50 cm høyere sier prognosene, forteller Helge Drange som er forskningsleder ved Nansen-senteret og Bjerknes-senteret i Bergen.

I går mente Værvarslinga at vannet ville være 22 cm fra å flomme over det vernede landemerket Bryggen i Bergen. Men likevel løp barn rundt i dammer som gikk helt inn i butikkene på gateplan.

Men barna syntes det var morsomt - se video fra flommen på Bryggen

- Det er først og fremst fullmåne og nymåne som påvirker flo og fjære, men den globale oppvarmingen virker også, forteller Helge Drange.

- De 15 cm vi har observert i høyere vannstand de siste hundre år skyldes issmelting og rett og slett termal utvidelse. Ting som blir varmere eser opp. Men det finnes også et par andre variabler. Den norske kysten er en sør-nord kyst noe som betyr at stormer, vindsystemer, fra sør vil presse vann opp mot landet og dermed stå en opphopning som fører til høyere vannstand. I den globale oppvarmingens scenario vil denne typen vindsystemer komme både oftere og være sterkere, noe som kan være svært dårlige nyheter for de som har hus i sjøkanten langs norske kysten.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!