*Nettavisen* Nyheter.

- Hun er seksuelt trakassert

Advokat John Christian Elden mener at Ann-Karin Bleivik har krav på erstatning fra Medhaug.

19.01.06 23:06

HAUGESUND/OSLO (TV 2 Nettavisen): - Hun er seksuelt trakassert – og berettiget til erstatning og oppreisning. Pengene skal gå til en organisasjon som jobber mot seksualisert vold, sa advokat John Christian Elden under sitt innledningsforedrag i Karmøy tingrett torsdag.

Torsdag møtte Jan Birger Medhaug sin tidligere kjæreste, Ann-Karin Bleivik, i retten i Haugesund.

Bleivik krever oppreisning og erstatning fra Medhaug for det hun mener var et seksuelt overgrep mot henne i 1993.

Midt i kommune- og fylkestingsvalgkampen i 2003 ble det kjent at hun hadde politianmeldt KrFs fylkesordførerkandidat, Medhaug, for voldtekt.

Politiet henla saken som intet straffbart forhold.

Nå har kvinnen gått til sivil sak, og torsdag møttes partene i Karmøy tingrett.

- Foreldet som erstatningssak

Dommeren har vedtatt at det blir referatforbud på hendelsene 9. januar 93, etter oppfordring fra Medhaugs advokat Bjørn Vikse.

Kvinnen hevder at han har hatt fullbyrdet samleie med henne, under tvang. 9. januar 93 – i hans bolig.

Medhaug mener ikke har skjedd, men innrømmer at de har hatt seksuell omgang etter den «avtalen» de hadde og tidligere praktisert.

Retten fikk torsdag høre at de to har vært kjærester – og har hatt et forhold «til-og-fra» i syv-åtte år. Og de har hatt seksuell omgang etter avtale med at hun, som omtales som «religiøst strengt pietistisk» – har hatt aktiv seksualitet, både i følelser og handling, men at grensen har gått ved samleie – fordi det skulle spares til ekteskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Knut Fjeldstad, Scanpix)

Det er denne grensen hun mener Medhaug har gått over.

- Ser frem til avklaring

Det er fortsatt uklart hvor mye penger hun krever. Hun har tidligere krevd 100.000 i oppreising, samt penger til konsultasjoner i forbindelse med besøk hos psykiater over flere år.

- Hun har vært helt eller delvis sykemeldt i periosen fra 2001-2005 på grunn av overgrepet, så det er nok en del mer. Hun har fått posttraumaisk stresslidelse, sier Elden.

Elden sier han vil ha rettens avgjørelse på om Medhaug lyver eller ikke.

- For første gang i denne saken skal en myndighet ta stilling til om Medhaug har begått overgrep mot Bleivik. Foreløpig har ingen vurdert bevisene i saken, bare lagt til grunn hennes forklaring som ikke å være en voldtekt etter loven fra 1993. I og med at Medhaug har bestridt overgrepet som hun beskriver, må retten denne gang ta stilling til om han snakker sant eller ikke, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

- Min klient er opptatt av at ansvaret for overgrepet ikke skal ligge på offeret til tross for at strafferetten ikke kan anvendes. Hun ser frem til en avklaring nå, sier Elden.

Advokat Bjørn Vikse hevdet i retten torsdag at saken var foreldet som erstatningssak, og mener således at kvinnen ikke har krav på noe.

TV 2 Nettavisen følger rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag