RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun krevde 60.000 dollar

(Nano Cartagena/AP-Scanpix)
Sist oppdatert:
Faren til 20-åringen slår kraftig tilbake mot statsadvokaten i Bolivia.

Faren til 20-åringen som rømte fra Bolivia søndag, Hallgeir Øygarden, er tirsdag morgen opprørt over enkelte utspill i media.

- Kripos har vært koblet inn i saken nesten like lenge som bolivianske myndigheter. Nå de sier de avventer situasjonen, tror de nok ikke at hun er så ille, ellers hadde de plukket henne opp for lengst, sier faren til Nettavisen.

- Ba om 60.000 dollar
Han er ikke nådig mot statsadvokaten i Cochabamba, Claudia Mancilla, som mandag kveld gikk hardt ut i media og sa følgende om flukten:

- Det er som en forhåndsdom når hun flykter fra meldeplikten. Man kan lett forestille seg at en domstol blir mer forutinntatt, sa Mancilla til NRK.

Faren forteller at Mancilla for ett år siden krevde en stor pengesum fra ham:

- Hun ba om 60.000 dollar for at jeg skulle få ut datteren min, men det sa jeg nei til. Etter det har hun ikke vært så glad i oss, sier Øygarden.

Les også: - Hun er blitt lurt til dette

Øygarden forholder seg til Kripos, som avventer svar fra bolivianske myndigheter.

- Hadde jentungen min vært så ille som enkelte, som Per Sandberg, hevder, hadde de nok vært her og plukket henne opp for lengst, sier han.

- Utrolig skuffet
Øygarden er fortørnet over leder i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), som mener hans datter burde vært fengslet idet hun landet på Gardermoen:

- Jeg er utrolig skuffet over at en mann i hans posisjon uttaler seg slik - uten å kjenne saken. Det er tydelig at han lar seg presse av media, sier Øygarden oppgitt.

- Jeg varslet jo selv politiet rett etter ankomst, legger faren til.

Les også: Pappa: - Jeg varslet politiet

Øygarden tar gjerne enn oppklarende prat med Frp-politikeren:

- Han burde være voksen nok til å holde kjeft, men jeg tar når som helst en diskusjon med ham, så her har han en stående invitasjonen!

En annen sannhet
Øygarden forteller om en overveldende respons i hjemmemiljøet:

- Det er så kjekt å ha henne hjemme, og det tikker inn med telefoner og meldinger, fra kjente og ukjente. Det er tydelig at mange forholder seg til en annen sannhet enn den VG presenterer, sier faren.

- Jeg har ikke hørt et negativt ord. Det er veldig godt at så mange klarer å tenke på egen hånd.

- Trakassering
Han reagerer veldig på av landets største avis publiserer hennes navn og bilde:

- De benytter enhver anledning til å trykke hennes navn og bilde - og begrunner det med «pressefrihet». Men hvorfor gjør de ikke det samme med «skuespilleren» som er koblet inn i saken?

- Dette er ufattelig, jeg opplever det som ren trakassering og personforfølgelse av min datter, sier faren indignert.

Les også: Kripos: - Hun er siktet

Han reagerer også på at de andre jentene oppfattes som «venninner».

- Min datter ble skilt fra dem i desember 2008 - og har siden mottatt trusler fra dem. Da er ikke venninner rette ordet, sier han.

Nytt navn og nytt pass
Den norske kvinnen fikk tilbakelevert sitt pass fra bolivianske myndigheter da hun ble løslatt mot kausjon i oktober i fjor. I slutten av januar søkte hun om nytt pass av norske myndigheter, og vedlagt søknaden lå en attest fra folkeregisteret om at hun hadde skiftet etternavn.

8. februar utstedte det norske generalkonsulatet i La Paz et nødpass med gyldighet i ett år. To dager senere informerte den norske ambassaden i Buenos Aires Det bolivianske utenriksdepartementet om at kvinnen hadde skiftet navn og fått utstedt et nytt pass.

Les også: Støre: - Vi har ikke gjort noe galt

Ifølge UD ble det oversendt bolivianske myndigheter kopier av både det gamle og det nye passet til kvinnen.

Ambassaden i Buenos Aires bekreftet fra boliviansk UD at denne informasjonen var mottatt. I tillegg hadde boliviansk UD varslet Interpol i Bolivia.

Nettavisen forsøker å komme i kontakt med Mancilla, men har foreløpig ikke lykkes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere