*Nettavisen* Nyheter.

- Hun skulle bli sektleder

Den mystiske «guttekvinnen» (33) kan være medlem av religiøs sekt som mishandlet barn på det groveste. Les den utrolige historien.

17.01.08 09:35

(iOslo.no) Saken rundt den mystiske kvinnen som iOslo.no har skrevet flere artikler om de siste dagene, er i ferd med å ta en nærmest utrolig vending:

Hennes virkelige navn er Barbora Skrlova, og hun kommer fra byen Brno i Tsjekkia. Kvinnen, som bodde i Norge som den 13 år gamle gutten Adam, kan ha vært tiltenkt en rolle som leder av sekten «The Grail Movement» (Hnuti Gralu).

Vet du noe om denne saken? Send en e-post til tips@ioslo.no.

- I snart to år har hun levd i skjul og utgitt seg for å være andre personer. Vi har lett etter henne hele tiden, sier Hynek Olma i det tsjekkiske politiet til iOslo.no.

Pågrepet onsdag kveld
Politiet i Oslo opplyste at hun var etterlyst som vitne i en barnemishandlingssak sekten kan stå bak, men Olma opplyser at de ikke vet om hun er et vitne, et offer eller en medsammensvoren i barnemishandlingen.

- Det er derfor hun nå må forklare seg for oss, sier Olma.

I går kveld ved 21.15-tiden landet flyet hennes i Tsjekkia. Der ble hun pågrepet av politiet, og hun vil bli fraktet til retten i Brno.

Dette er hele historien:

I fjor sommer lette man over hele Tsjekkia etter en 13 år gammel jente, i kjølvannet av at politiet avdekket en svært grov barnemishandlingssak i en landsby utenfor byen Brno. Saken fikk stor oppmerksomhet på førstesidene i landets aviser, og til og med Tsjekkias president Václav Klaus ble personlig koblet inn.

Gutt funnet bundet

Klikk på bildet for å forstørre.


I en familie i byen kom politiet over en åtte år gammel gutt, som var tapet på hender og føtter, dehydrert, og som ble overvåket av et videokamera. I seks måneder skal gutten ha blitt grovt mishandlet.

I familien var også en bror og en søster av gutten. Søsteren var angivelig 13 år gammel, og ble plassert på et barnehjem.

Det ingen visste, var at 13-åringen i virkeligheten var den 33 år gamle kvinnen som i ettertid har levd som en 13 år gammel gutt på Nesodden.

Ifølge tsjekkiske medier hadde jenta blitt adoptert inn i familien et par måneder før mishandlingssaken ble avslørt. Man tror at 13-åringen aldri har eksistert i virkeligheten, men at en annen 13-åring spilte jenta i rettssalen, og at 33-åringen Barbroa Skrlova senere overtok hennes rolle.

Tsjekkias merkeligste krimhistorie
Akkurat som i Norge forsvant også den 13 år gamle jenta under mystiske omstendigheter fra barnehjemmet. At et av vitnene i en stor overgrepssak plutselig ble borte, førte til storstilt leting og mye medieomtale i saken som er blitt kalt «den merkeligste saken i tsjekkisk kriminalhistorie».

Historien sjokkerte nasjonen: Ingen visste hvem foreldrene til den 13 år gamle jenta var, hun hadde angivelig ingen fødselsattest, hadde aldri vært hos en lege, på skolen eller noe annet sted. Hun levde tilsynelatende et usynlig liv.

En avis utlovet en belønning for den som kunne fortelle hvor jenta var, mens en tv-kanal brukte synske personer i jakten på 13-åringen.

Hennes adoptivmor fortalte at foreldrene var narkomane som hadde forlatt jenta, og at hun levde et tilbaketrukket liv fordi hun led av sosial angst.

Gjenfunnet i Norge
Etter hvert skjønte politiet at 13-åringen aldri hadde eksistert, men at det i virkeligheten var den 33 år gamle kvinnen, som nå er blitt gjenfunnet i Norge, som spilte rollen som familiens 13 år gamle datter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tsjekkisk politi

Både adoptivfamilien og den 33 år gamle kvinnen Barbora Skrlova har tilhørt samme fraksjon av sekten «The Grail Movement,» ifølge tsjekkisk politi.

Les mer om sekten her.

Sekten følger budskapet fra Oskar Ernst Bernhardt, også kalt Abd-ru-shin. Han ga i slutten av 30-tallet en rekke skrifter kjent som «Gral-budskapet», hvis hovedsetning er at verden er styrt av karma og at sykdommer, blant dem kreft, kan helbredes spirituelt gjennom gode handlinger.

Lederen for «Grail Movement» i Tsjekkia bekrefter at de har hatt med denne familien å gjøre, men at de nå har brutt ut av bevegelsen.

- Vi brøt med personene som var involvert i dette for elleve år siden, etter at de la til sine egne inntrykk og fantasier i Gral-budskapet, sa lederen til tsjekkisk presse i fjor sommer.

Moren siktet
Tsjekkisk politi tror at moren - som nå er siktet for barnemishandling - har hatt en lederrolle i sekten. Hun tok avgjørelsen om å adoptere 33 år gamle Barbora Skrlova for å lære henne opp til å ta over lederverv i den samme sekten.

- Vi tror dette trossamfunnet ville gjøre denne kvinnen til et idol, noe de kunne tilbe, sa en politimann til den tsjekkiske avisen Mlada Frontes Dnes i fjor høst.

Skrlovas far skal også være en av lederskikkelsene i sekten.

Hva som egentlig har sannheten om Barbora Skrlova, og hvorfor hun har levd i skjul som barn over lange perioder, er fortsatt en gåte.

Hjelpere i Norge
Det som er helt klart er, at hun må ha hatt flere hjelpere, også i Norge: En familie på fem fra Tsjekkia skjulte henne på Nesodden. Da hun forsvant fra et barnehjem i Oslo den 16. desember, ble hun plukket opp av et tsjekkisk søskenpar som hadde kommet helt fra Tsjekkia i en leiebil for å hente henne.

De ble også pågrepet av politiet på et overnattingssted i Tromsø sammen med den 33 år gamle kvinnen, men ble løslatt.

Politiet i Oslo bekrefter også at de står overfor en svært mystisk sak:

- Vi har ikke helt skjønt hva vi har tatt i, men vi begrenser etterforskningen i Norge til det som skal ha skjedd her. Jeg har inntrykk av at dette er en meget stor sak i Tsjekkia, sier politiadvokat Sven T. Røer i Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Skrev brev
Han bekrefter at dette søskenparet kom fra Tsjekkia for å hente kvinnen i Oslo, og at de kjørte videre med henne til Tromsø. De ble pågrepet to ganger av norsk politi i helgen og begynnelsen av uken, men er nå løslatt.

Da alle lette etter den 13 år gamle jenta som var savnet i Tsjekkia i fjor sommer, sendte noen et ni sider langt brev til president Vaclav Klaus i Tsjekkia, hvor moren til den åtte år gamle mishandlede gutten ble forsvart varmt.

Dette brevet tror tsjekkisk politi kan ha blitt skrevet av Barbora Skrlova – som alle til da trodde var en 13 år gammel hjente.

Etter å ha lest brevet, hadde presidenten denne kommentaren:

- Jeg har en følelse av at noen spiller et svært merkelig spill med oss.

Les flere saker fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.