*Nettavisen* Nyheter.

- Huset vårt ligger i fjæra

Foto: Bjørn Tore Ness (Namdalsavisa)

Ekteparet Vigdis Thoresen Eriksen og Trond Eriksen fikk sjokkmeldingen fra naboen.

13.03.09 21:22

- Vi ble oppringt av en nabo som bor i rasområdet. Hun fortalte at hun hadde vært en tur til Namsos. Da hun kom tilbake var vårt hus var feid på sjøen. Det viste seg seinere at det var det første av flere hus, som tok samme veien, forteller Trond Eriksen til Namdalsavisa.

Seks hus og en rekke hytter ble tatt av det som høyst sannsynlig var et kvikkleireskred fredag ca klokka 12. Rett etter at Statens vegvesen hadde sprengt i forbindelse med veiutbygging ga grunnen etter og feide seks hus på sjøen.

Her kan du se flere bilder fra raset (bildekarusell fra Namdalsavisa)

Skulle ha rekeaften
- Jeg befant meg midt i raset inne i huset. Det var bulder og brak, og så begynte alt å bevege seg, sa Sturla Forås til Nettavisen. Sammen med kona og ungen ble han evakuert av et redningshelikopter.

Les også: - Sju er reddet ut
Sjekk: Er huset ditt utsatt for ras?

Til sammen ble sju personer reddet ut av skredet. En person ble lettere skadd. Politiet har ingen meldinger om savnede, men området gjennomgås fremdeles for at man skal være helt sikre på at ingen er i rasområdet. Politiet sa fredag at de frykter nye skred.

Familien Eriksen driver vakre Fjellheimen kro ved Majavatn over grensa til Nordland. I tillegg eide de altså barndomshjemmet til Vigdis Thorsen Eriksen ved Namsos. Fredag gjorde de forberedelser til rekeaften denne helgen, men ved 11-tiden kom sjokktelefonen.

- Lå i fjæra
Fredag ettermiddag kjørte paret sørover for å se hvordan det hadde gått med barndomshjemmet. Det var et trist syn som møtte dem i - Da vi kom hjem så var huset vårt rast ut og det lå nede i fjæra, sier Eriksen.

Eriksen sier at selv om synet var et sjokk, så er han ikke voldsomt overrasket. De siste årene har trafikken økt på veien. Det samme har ristingen i huset, og han har tidligere påpekt at det kan være rasusikkert i område

- Vi har jo måttet bruke teip for å holde skapdørene på plass, sier Eriksen til TV 2.

Det er mye kvikkleire i området der ulykken skjedde. Dette er en marin leirtype som er fast så lenge det ennå er salt i leiren som binder den sammen. Mange steder har saltet blitt vasket ut og gjort leiren ustabil. Ved overskudd av vann og eller ved for stor belastning bryter leiren sammen og går fra fast til flytende form.

Redningsaksjonen avsluttet
Fredag ved 17-tiden avsluttet politiet redningsaksjonen ved Gullholmstranda i Namsos. Geogloger er i gang med å undersøke rasområdet, og politiet vil rådføre seg med disse før de avgjør hvor mye av området som skal sikres, blir det opplyst i en pressemelding.

For mer: Les fakta om kvikkleire og leirras på NVEs hjemmeside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.