RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TERRORTILTALT: Bilder som dette er en del av etterforskningsmaterialet i saken mot 24-åringen fra Fredrikstad som dro til Syria.
TERRORTILTALT: Bilder som dette er en del av etterforskningsmaterialet i saken mot 24-åringen fra Fredrikstad som dro til Syria. Foto: Faksimile (Politiet)

- Hva skal du med kikkertsikte hvis du skal drive med humanitært arbeid?

Sist oppdatert:
24-åringen fra Fredrikstad sier han dro ned for å drive med humanitært arbeid i borgerkrigsherjede Syria. Kan få åtte års fengsel.

OSLO (Nettavisen): 10.000 sider med Facebook-dialog er gjennomgått av PST og utgjør en sentral del av bevisføringen i saken mot 24-åringen fra Fredrikstad som er tiltalt for å ha kjempet med IS og planlagt terror i Syria. Selv nekter han straffskyld etter tiltalen og har sagt at han dro ned for å drive med humanitært arbeid og hjelpe det syriske folk. Han har erkjent at han skaffet seg våpen i Syria, men har sagt at det var på grunn av egen sikkerhet. Han kom hjem til Norge i februar i fjor med et skuddskadet ben. I mai ble han tiltalt.

- Man finner ingen spor i denne korrespondansen som tyder på humanitært arbeid sa statsadvokat Geir Evanger i sin prosedyre tirsdag.

Han la ned påstand om åtte års fengsel for 24-åringen, melder NTB.

Skaffet utstyr

Evanger listet opp fra tiltaltes korrespondanse om utstyrskjøp før han dro av gårde. Det handlet blant annet om nattkikkert, kikkertsikte, albuebeskytter og skuddsikker vest.

- Det med skuddsikker vest kan diskuteres. Jeg kan se at det kan ha noe for seg om man vil drive med humanitært arbeid i Syria. Men kikkertsikte? Hva skal du med kikkertsikte hvis du skal drive med humanitært arbeid? spurte Evanger og trakk videre fram pistolmagasin og jakke med lommer store nok til AK47-magasin.

Aktor i saken er statsadvokat Geir Evanger.

- Det er åpenbart at han har tenkt å skaffe seg en AK47, sa aktor.

Aktors påstand er at 24-åringen en tid fulgte IS, så Jaish al-Muhajireen wal-Ansar og deretter Jabhat al-Nusra, tre grupperinger som nå er terrorlistet. Jaish al-Muhajireen wal-Ansar var ikke terrorlistet på dette tidspunktet.

- Dette er grupperinger som kjemper mot Assad-regimet, men de har som mål å opprette et kalifat og etablere en islamsk stat i Syria og de vil innføre sharia med våpen, påpekte aktor.

Et av bildene PST har hentet inn i forbindelse med etterforskningen av 24-åringen.

Diskuterte finansiering

Tiltalte var ifølge aktor opptatt av det religiøse og det han etter hvert oppfattet som sin plikt til å reise. Korrespondansen påtalemyndigheten viser til handler mye om denne plikten han føler og hvordan han praktisk skal gå fram. Finansiering er ett tema. Tiltalte klarer ifølge aktor å skaffe nesten 100.000 kroner. Lån er et diskusjonstema,  og han får råd om at det er problematisk fordi han som muslim ikke vil komme til paradis om han dør med gjeld. Aktor viste også til punkter som skal underbygge at tiltalte ikke hadde tenkt seg et begrenset opphold i Syria, men at han reiste for godt. «Yes, live and die», skriver han om sine Syria-planer i august 2013. 

Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at tiltalte inngikk et forbund der planen var å medvirke til å begå en terrorhandling. Det er et tiltalepunkt med en strafferamme på inntil 12 års fengsel.

24-åringen er den første Syria-fareren som er tiltalt etter straffelovens 147 a, fjerde ledd, som gjelder forbund for å begå terror.

Tiltalte kalte tiltalen «absurd, skremmende og skuffende» under sin forklaring i retten i forrige uke, melder NTB.

- Terrorist eller frihetskjemper?

Forsvarer Thomas Randby omtalte i sin prosedyre aktors bevisplattform som «mildt sagt usikker» og sa den var «bygget på Facebook nesten ene og alene».  Han angrep aktors premiss om at Syria under Assad tross alt må anses som et legitimt regime og mente dette står i klar kontrast til hva blant andre utenriksminister Børge Brende har uttalt om Assad.

Les også: Forsvarer: - En bevisplattform bygget på Facebook

- Hvis man har bistått i kamp mot en tyrann i en borgerkrig, er man da en terrorist eller en frihetskjemper? spurte Randby.

Rettssaken ble innledet 22. juni. Rettens administrator er tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen.

Les også: Syria-krigere ber PST om hjelp til å komme hjem

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere