- Hva skal jeg med en parkeringsplass?

Den nye byråden for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, vil ikke svare på om garasjen under Oslo rådhus vil bli stengt.

Den nye byråden for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, vil ikke svare på om garasjen under Oslo rådhus vil bli stengt. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Den nye miljøbyråden vil ikke svare på om hun vil stenge garasjen under rådhuset.

21.10.15 22:13

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Onsdag ble den nye byregjeringen presentert i Borggården utenfor Oslo Rådhus, deriblant den nye byråden for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (28) fra MDG.

De siste dagene har det stormet rundt Nguyen Berg, som har frontet byregjeringens strenge miljøpolitikk.

Blant annet vil de gjøre Oslo sentrum bilfritt innenfor Ring 1, men hvordan dette skal løses i praksis, har de ingen gode svar på.

Les ogås: SV vil at politikerne skal betale i Stortingsgarasjen
Les også: MDG nekter å svare på om de vil stenge Stortingsgarasjen

- Jeg har ikke alle svarene ennå

Tirsdag nektet Nguyen Berg å svare på om Stortingsgarasjen, som ligger midt i Oslo sentrum, vil bli stengt som følge av deres politikk.

Like etter at hun hadde tiltrådt onsdag, ville hun heller ikke svare på om hun vil nekte Oslo-politikerne å bruke garasjen under rådhuset.

- I går ville du ikke svare på om dere vil stenge Stortingsgarasjen, men hva med garasjen under rådhuset, blir den stengt nå?

- Jeg har som sagt ikke alle svarene på hvordan vi skal gjøre tingene ennå, men nå skal vi gå i dialog med alle de viktige aktørene for å få gjennomført politikken vår på en god måte framover, sier Nguyen Berg til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STENGES?: Rådhusgarasjen ligger innenfor området som byregjeringen vil stenge for biler, men den ansvarlige byråden vil ikke svare på om garsjen vil bli stengt. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Les også: Her er Oslos nye byråd
Les også: Oslo sentrum skal bli bilfritt innen fire år

- Jeg har jo ingen bil

På spørsmål om hun selv vil takke ja til en parkeringsplass i garasjen, er hun imidlertid krysstallklar.

- Jeg har jo ingen bil, så hva skal jeg med en parkeringsplass? Jeg sykler hele året, fordi det er det mest effektive framkomstmiddelet. Da kan jeg sykle fra Kværnerbyen og hit på et kvarter, sier hun, og legger til:

- Jeg syklet i dag, den står nede.

- Hva tenker du om all kritikken dere har fått om et bilfritt sentrum?

- Dette er helt vanlig når man skal gjennomføre nybrottsarbeid, og det er det klimatiltak handler om. Nå skal vi gjennomføre faktiske klimatiltak i Oslo, vi skal ikke skyve det til neste generasjon, vi skal ikke skyve det til noen et annet sted, men vi skal gjennomføre det i Oslo, sier Nguyen Berg.

- Da kommer det reaksjoner, fordi man må endre vanene sine og man må endre hvordan man skal bevege seg rundt i byen. Det gleder jeg meg til å være med på å endre i Oslo, sier den nye byråden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den nye byråden for byutvikling i Oslo, Hanne E. Marcussen, sier de vil klare å få til et bilfritt Oslo sentrum. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


- Skal klare å få det til

Den nye byråden for byutvikling, Hanna E. Marcussen fra Miljøpartiet de Grønne, sier de vil klare å gjøre Oslo sentrum bilfritt.

- Det skal vi klare å få til. Nå skal det sies at vi har en klar retning her, om at vi skal få det til i løpet av perioden. Men vi har ikke landet på alle detaljene ennå, for det er viktig for oss at vi får gjort det i dialog med alle de berørte partene. Vi vil også hente inn erfaringer fra andre byer som har gjort det, som for eksempel London som har et ganske stort bilfritt sentrum, sier Marcussen til Netttavisen.

- Bør Rådhusgarasjen stenges for biler i løpet av de fire neste årene?

- Nå kan ikke jeg gå inn i detaljene for nøyaktig hvordan dette skal gjøres, for vi har som sagt en klar retning og så har vi mange flinke og dyktige fagfolk som vi nå vil sette oss ned med og finne løsninger sammen med. Så kan vi komme tilbake med detaljene når vi har gjort det, sier hun.

Også Marcussen sier at hun ikke vil bruke p-plassen sin i Oslo Rådhus.

- Det løser seg ganske greit, siden jeg ikke eier bil og bor i gangavstand til rådhuset. Så det er mulig jeg kommer til å parkere en sykkel i garasjen innimellom, men det er egentlig det eneste behovet jeg har, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.