*Nettavisen* Nyheter.

- Hvis alle gjør som Siv Jensen vil, så løser vi ikke flyktningkrisen

POSITIV: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell er postiv til et bredt forlik om flyktningkrisen på Stortinget, men ikke dersom Frps innstramminger skal være utgangspunktet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener Frp-lederen er på feil spor.

26.10.15 13:59

Frp-leder Siv Jensen sa i helga at hun vil stramme inn i ordningene for asylsøkere, og på den måte gjøre det mindre attraktivt å komme til Norge

Dette får SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til reagere.

- Hvis alle land gjør som Siv Jensen vil at vi skal gjøre, så løser vi ikke flyktningkrisen, men skaper nye problemer, sier Solhjell til Nettavisen.

Han mener Frp-lederen er helt på feil spor i flyktningkrisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL STRAMME INN: Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

- Prøv å si at alle land tenker sånn, da er det jo uløselig, sier han.

- Tror få er enige med Frp

Mandag tok Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, til orde for et bredt forlik om asyl- og flyktningpolitikken på Stortinget.

Solhjell sier SV er positive til slike samtaler, men ikke dersom det er Frps forslag til innstramminger som skal være utgangspunktet.

- Hvis det vi nå skal diskutere er hvordan Frp ønsker at innstrammingene skal settes ut i live, så tror jeg veldig få partier på Stortinget vil være enige om det, sier han, og fortsetter (saken fortsetter under):

- Jeg er positiv til brede samtaler om løsninger på flyktningpolitikken, så jeg er ikke negativ eller avvisende, men vi må klargjøre hvor vi vil. Og for meg høres det ut som om Frp vil ha innstramminger og vi vil ha et solidaritetsforlik, på en ansvarlig og balansert måte, sier Solhjell.


Frp er skeptiske

Tidligere mandag sa Frps justispolitiske talsperson, Jan Arild Ellingsen, at han tror det vil bli krevende å få til et bredt forlik på Stortinget.

- Det blir ikke automatisk slik at Frp og SV ser likt på dette, så det å finne et kompromiss som alle kan stille seg bak, er ekstremt krevende, sa Ellingsen til Nettavisen.

Ellingsen mener de blant annet bør diskutere et tak for antall flyktninger Norge skal ta imot, samt å vurdere å stenge grensene i en periode.

- Hvis alle partiene legger seg på vår linje, så er det ikke noe problem, men det er jeg ikke sikker på at de vil, sa Frp-politikeren.

Solhjell påpeker at man må ha en felles forståelse, dersom samtaler skal finne sted, om at løsninger og ikke begrensninger må være målet.

- Norge har jo en tradisjon om at vi kan klare brede forlik, av og til med alle partier, men andre ganger med mange, men ikke alle, sier han.

- En raskere integrering

SV ønsker det de kaller et solidaritetsforlik, der en av forutsetningene er at man hjelper Syria og områdene rundt på en bedre måte.

- Europeiske land skal også ta et felles ansvar for å ta imot flere flyktninger, og det gjelder også Norge. I tillegg innebærer det en bedre og raskere integrering av flyktninger i Norge i dag, sier Solhjell.

- Men dere trakk dere fra det forrige flyktningeforliket på Stortinget?

- Ja, vi var med helt til sluttfasen, og hadde et ønske om en felles løsning. Nå er det en litt annen problemstilling, men vi er med, sier han.

Solhjell mener Frps regjeringspartner, nå først bør avklare hva de mener.

- Nå får vi først avklare om Høyre er enige med Frp, og da får de finne ut hvor de står. Da tror jeg spørsmålet blir hva av det vi andre står får, vil Frp være med på, sier SV-nestlederen.

- Forutsetter at de hører på oss

SV ønsker blant annet å pålegge kommunene om å ta imot flyktninger.

- Vi skal høre på hva regjeringen kommer med, men da forutsetter vi også at de vil høre på våre forslag, sier Solhjell.

Han mener også at Senterpartiet må avklare mer hva de mener med sitt ønske om et forlik, og om de er enig med SVs forutsetninger.

Frps landsstyre vedtok i helgen å suspendere Schengen-avtalen, for å få kontroll på tilstrømningen til Norge. Men å stenge grensen til Russland, er umulig, sier professor Geir Ulfstein til Nettavisen.

Støre er også positiv

Ap-leder Jonas Gahr Støre tror også på et bredt samarbeid om asylpolitikken slik Senterpartiet nå foreslår.

- Vi vil bidra til bred enighet om flyktning- og asylpolitikken, slik vi har tatt til orde for siden august. Vi vil vurdere alle forslag som kommer fra regjeringen, sier Støre til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.