RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvis du jukser med statsborgerskap, skal du ut

VIL STATUERE EKSEMPEL: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) avviser at bot er nok for de som har sikret seg opphold i Norge på falskt grunnlag.
VIL STATUERE EKSEMPEL: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) avviser at bot er nok for de som har sikret seg opphold i Norge på falskt grunnlag. Foto: Børge Sandnes (Frp Media)
Lengeværende barn bør ikke være til hinder for utvisning i sakene om norsk-somaliere og id-juks, mener Frp-politiker.

OSLO (Nettavisen): Utlendingsdirektoratet og politiet mistenker omfattende id-juks blant norsk-somaliere. Nå risikerer familier som har vært her lenge og har barn som har vokst opp i Norge å bli vist ut av landet. Norsk organisasjon for asylsøkere advarer og ber myndighetene se på andre løsninger.

- Må være konsekvente

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp), som sitter i justiskomiteen, mener staten må opptre prinsippfast overfor de som har løyet om hvor de kommer fra.

- Hvis du jukser det til med statsborgerskap og hele pakka, så skal du ut. Det mener jeg er et godt og bærende prinsipp. Dilemmaet er barna, mens hvis man skal kunne skyve barna foran seg her, bruker man barn til å legalisere kriminalitet. Her mener jeg staten må være konsekvent, sier Ellingsen til Nettavisen.

Har mistanke mot over 100

Flere norsk-somaliere er allerede fratatt sin oppholdstillatelse og risikerer utvisning. En rekke saker står for tur. Så langt har UDI mistanke mot over 100 personer.

Det var NRK som onsdag kunne avsløre at flere asylsøkere som hevder å være fra krigsherjede områder i Somalia egentlig er etniske somaliere fra nabolandene.

Botid på 10-15 år

I bunken av over 100 saker som UDI nå er i ferd med å granske, er det personer som har bodd mellom ti og femten år i Norge. Rundt halvparten er norske statsborgere, resten har andre oppholdstillatelser. Fra UDI får Nettavisen opplyset at tolv saker nå er ferdigbehandlet og gjeldende oppholdstillatelser eller statsborgerskap er tilbakekalt. Deretter skal UDI og politiet vurdere utvisning. UDI understreker at hver sak skal behandles individuelt, men det utelukkes ikke at eventuelle utvisningsvedtak også vil gjelde familien til den som blir tatt for id-juks.

Ber om bøter

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), sier hun har full forståelse for at myndighetene reagerer, men ber om andre sanksjoner enn utvisning der det er lengeværende barn med i bildet. Hun nevner bøter, nulling av statsborgerskap eller inndragning av reisedokumenter som alternativer.

Austenå mener det er mulig for norske myndigheter å la barna få opphold, og at foreldrene følger med sine barn på et humanitært grunnlag, men at det gis en straffereaksjon som ikke er en utvisning av foreldrene.

- Bøter betalt av staten?

Jan Arild Ellingsen har liten forståelse for disse argumentene fra NOAS-lederen:

- Hvis det i denne gruppa er mange arbeidsledige, vil det være slik at det er staten som finansierer bøtene. Spørsmålet er om hensynet til barna er viktigere enn det som lå til grunn for oppholdet. Det er en vanskelig sak, men noen ganger må man ha ambisjoner og tørre å stå på prinsipper. Det er mange somaliere i Norge og mange som ønsker å komme hit, men det er viktig at vi prioriterer de som har et grunnlag for å komme hit.

Viser til 8. desember-forskriften

Austenå viser til at UDI tidligere i år selv kom med forslag til alternative sanksjoner.

- Her er det snakk om barn som har vært i Norge i ti år eller mer. Skal man være prinsippfast, som Ellingsen sier, må man også vurdere barnas situasjon for seg. Den nye forskriften om lengeværende barn som kom 8. desember, understreker nettopp dette, sier Austenå til Nettavisen.

NOAS kjenner ikke enkeltsakene, men Austenå reiser også spørsmål ved mulighetene for retur.

- Vi forventer at de som presenterer seg som flyktninger faktisk er på flukt, men situasjonen i Somalia har vært ekstremt kaotisk i perioder, sier hun.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere