*Nettavisen* Nyheter.

- Hvor er gutten vår?

Fred Aleksander Svorkmo er forsvunnet. Etter en uke med intens leting frykter familien at noe kriminelt kan ha tilstøtt 21-åringen. Kan du ha sett ham?

09.01.05 09:26

Familien til Fred Aleksander Svorkmo, kalt Aleksander av familien, har stått på døgnet rundt siden 1. nyttårsdag. Da kom ikke Aleksander hjem til Drammen etter en fest i Oslo.

Sist sett for en uke siden

- Aleksander ble sist sett utenfor Drammensveien 9, etter at han hadde gått av bussen, forteller Aleksanders tante, Hanne Røhmer, til TV 2 Nettavisen.

Da var klokken 07.19, og Aleksander ble observert på Riksvei 134 fra Kongsberg mot Drammen. Både politiet og 21-åringens slektninger har den siste uken jobbet med å finne ut hvor Aleksander gikk etter dette, og hvor han dermed kan ha blitt observert.

- Vi har forsøkt å finne ut hvor langt han kan ha kommet før noen har passert og sett ham, forteller Røhmer.

Selv har hun tatt seg av kontakt med politi og presse.

Ber alle melde seg

Familiemedlemmene har blant annet forsøkt å finne ut hvor lang tid det må ha gått før neste buss passerte i det aktuelle området. Denne tiden er beregnet til mellom 20 minutter og en halv time. Etter dette tidsrommet burde altså passasjerer i bussen som da passerte, ha observert Aleksander - dersom han faktisk gikk langs veien. Slike observasjoner er ikke meldt inn til politiet.

Derfor er det minst like viktig å få opplysninger fra personer som har vært i området i det aktuelle tidsrom, uten å se 21-åringen gå på veien fra Kongsberg til Drammen.

- Det vil kunne hjelpe oss med å finne ut hvor langt han eventuelt kan ha rukket å gå, understreker Røhmer.

Denne typen såkalt negativ informasjon, vil lette politiets arbeid med å kartlegge Aleksanders mulige bevegelser etter den siste observasjonen av ham, søndag morgen for en uke siden.

Frykter det verste

Riksvei 134 er på ingen måte tilrettelagt for fotgjengere i det området der Aleksander kan ha gått. Derfor frykter de pårørende at han kan være påkjørt, og at en eventuell påkjører kan ha fått sjokk, og fraktet 21-åringen med seg. En annen teori er at han kan ha fått haik på veien, før han forsvant.

Presseansvarlig og 1. betjent ved Søndre Buskerud politidistrikt, Nina Bjørlo, sier til TV 2 Nettavisen at politiet ikke har noen grunn til å spekulere i slike teorier.

- Det er klart vi har forståelse for at de pårørende tenker slike ting, men vi har ikke noen grunn til å gå ut med noen slik informasjon, og fortsetter etterforskningen som planlagt.

Dét vil si at leteaksjonen fortsetter søndag. Mandag holder politiet et møte, der videre etterforskning skal avklares.

Politiet sitter også på en video fra et Securitas-kamera i Kongsberg-området, som vil bli nøye gjennomgått. De pårørende håper opptakene kan gi verdifulle bilder av biler som har passert veien der Aleksander kan ha gått, i det aktuelle tidsrommet.

- Svært få spor

Totalt sett har imidlertid politiet mottatt få henvendelser fra vitner, og etterforskningen har så langt gitt magre resultater. Dermed mener familien å ha stadig flere indikasjoner på at det er tilstøtt Aleksander noe kriminelt.

Deres største frykt når politiet er ferdige med finkjemmingen av områdene de tror Aleksander har befunnet seg i, er at det ikke skal være funnet noe som helst.

- Det vi ønsker oss nå, er selvsagt mest mulig oppmerksomhet. Vi har følt oss litt forbigått i mediene. Det er forståelig at en så stor katastrofe som flodbølgen går foran en lokal tragedie, men det har vært vanskelig å ikke nå frem på riksbasis i mediene, understreker både Røhmer, og hennes bror Knut Nordanger, overfor TV 2 Nettavisen.

Rørende deltakelse

Begge fremhever overfor TV 2 Nettavisen at de er imponert og rørt over hvor mange som allerede har deltatt og fremdeles deltar i leteaksjonen.

- Politiet har vært kjempedyktige, de har deltatt med hunder, dratt inn brannvesenet, og Røde Kors, Norsk Folkehjelp, et lokalt idrettslag, venner – og ukjente har deltatt. Det er kommet folk fra Trondheim for å lete! Det er så man blir rørt og takknemlig og hvor solidariske folk er, sier Hannes bror, og Aleksanders onkel, Knut Nordanger.

- Vi møtte folk inn i skogen som var ute og lette, folk vi ikke kjente i det hele tatt, allerede de første dagene, supplerer hans søster.

- Lever i håpet

- Grunnen til at vi frykter at det har skjedd ham noe, er at han var en så positiv og hyggelig gutt. Alexander er så viktig for familien vår. Vi lever nå i det håpet at det dukker opp et spor, og at det kanskje kan hjelpe å få litt oppmerksomhet utenfor Drammen og Kongsberg, forteller Hanne Røhmer.

Tips til politiet kan ringes inn til Søndre Buskerud politidistrikt på telefonnummer 32805500.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.