RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvor flaut er det at Frp bevilger mer til kollektivtrafikken i Oslo enn MDG?


MÅTTE SVARE: Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg måtte svare for seg i i Oslo bystyrets møte onsdag.
MÅTTE SVARE: Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg måtte svare for seg i i Oslo bystyrets møte onsdag. Foto: Oslo kommune
Sist oppdatert:
MDG-byråden måtte tåle knallhard kritikk for kutt til kollektivtrafikken.

I Oslo bystyrets muntlige spørretime onsdag ettermiddag, ble miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) grillet hardt av opposisjonen.

Bakgrunnen er at det rødgrønne byrådet i hovedstaden har satt av mindre penger til kollektivtrafikk enn det forrige byrådet la opp til.

- Er ikke dette å føre velgerne bak lyset? spurte KrFs bystyrerepresentant Erik Lunde i spørretimen.

- Jeg forventer at en ansvarlig byråd kommer med mer enn den type retorikk som nå blir presentert for bystyret, med anklager og påstander. Man kan heller svare på spørsmålet; hvorfor velger det nye byrådet som har varslet et grønt skifte, å kutte i kollektivtransporten? tordnet Lunde.

- Det er småpenger

Nguyen Berg påpekte at årsaken er at momsen på kollektivreiser økes med to prosent neste år, en økning som det nye byrådet ikke vil dekke.

- Jeg vil minne om at grunnen til at representanten fra KrF nå anklager oss for å kutte i kollektivtilbudet, handler om at KrF og Venstre på Stortinget har støttet at man skal øke momsen på blant annet kollektivtrafikk fra åtte til ti prosent, sa miljøbyråden, og la til:

- Dette her er det jeg vil minne om at finansminister Siv Jensen omtalte som småpenger. I det store og det hele er det heller ikke veldig mye penger det er snakk om for Oslo, men dette her er et ansvar som ligger på regjeringen og støttepartiene, ikke Oslo kommune, sa Nguyen Berg.

- Hvor flaut synes byråden det er?

Bystyrerepresentant Maria Göthner (H) reagerte på at byråden ikke ønsket å svare på egne prioriteringer, men heller om nasjonal politikk.

- Det er gjennom budsjettene her i dette bystyret at vi viser hva slags prioriteringer vi har for Oslo, og hvilke mål vi skal ha, sa Göthner, og viste til at Høyre, KrF og Venstre i sitt alternative budsjett vil fullkompensere momsøkningen.

- Det betyr at kollektivbudsjettet kunne vært 19 millioner kroner større med Høyre i byråd. Men nå er det altså Miljøpartiet De Grønne som sitter i byråd, og nå mangler det 19 millioner, vektla hun.

Flere representanter fulgte opp og kritiserte Nguyen Berg for en manglende prioritering av kollektivtrafikken. Men det var Frps Tommy Skjervold som fikk begeret til å renne litt over for Nguyen Berg.

- Hvor flaut synes byråden det er at det er det såkalte bilpartiet Frp, som ikke er kjent for å hindre bilistene, faktisk bevilger mer penger til kollektivtrafikken i Oslo enn MDG og byrådet? spurte han.

- Dette er en falsk debatt

Nguyen Berg mente debatten rett og slett «var falsk».

- For det første vil jeg understreke at denne debatten om 15 millioner til kollektivtrafikk er litt falsk. Som alle bystyrerepresentantene sikkert vet, så er dette gamle beregninger fra den første framleggingen av utkastet til statsbudsjett, så det stemmer ikke. For det andre så synes jeg det er litt spesielt at bystyrerepresentantene her bare snakker om disse småpengene i det store bildet. Her må vi huske på at det står om store milliardsummer og investeringer som vi trenger i Oslo framover, sa hun, og la til:

- Det ekspertene sier at dette ikke vil få noe å si for rutetilbudet framover, så dette er en falsk debatt, sa Nguyen Berg.Hva synes du om MDGs miljøpolitikk i Oslo? NB! Unngå personkarakteristikker, og hold deg til partiets politikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere