*Nettavisen* Nyheter.

- Hvorfor var våpenet ladd og usikret?

DISKUTERER BEVÆPNING: Politidirektoratet fikk onsdag på ny samtykke til fortsatt midlertidig bevæpning. Hendelsen i Stavanger har satt fart på diskusjonen om politiets bevæpning og rutiner rundt sikring av våpen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

I basketaket på politihuset fikk 24-åringen fingeren på avtrekkeren på politivåpenet. Hendelsen granskes internt.

31.07.15 14:02

OSLO (Nettavisen): Går politiet med ladde våpen inne på politistasjonen? Skal ikke våpenet være bedre sikret?

Flere har stilt seg spørsmålet etter vådeskuddet som gikk av inne på politihuset i Stavanger tirsdag kveld. En 24 år gammel mann hoppet over skranken, og det oppsto basketak mellom mannen og to politibetjenter. Ifølge politidistriktets redegjørelse om saken fikk 24-åringen en finger ned i hylsteret til politibetjenten, og det gikk av et skudd - mens våpenet fremdeles satt i hylsteret. Ingen ble truffet av skuddet.

Les også: Tok politimannens våpen og avfyrte et skudd

Ladd våpen i hylsteret

Blant annet på sosiale medier diskuteres hvorfor våpenet var ladd inne på politihuset og hvordan man kan få en finger ned i hylsteret og trekke av.

Klikk på bildet for å forstørre.

TJENESTEVÅPEN: Brukermanual fra Heckler & Koch på P-serien, der norsk politi har modellen P30L som tjenestevåpen. Foto: Faksimile (Heckler & Koch)

Tom Saghei i Politiets fellestjenester (PFT) sier til Politiforum at pistolhylsteret til politimannen skal undersøkes.

- Ett av våre skal-krav er at avtrekksbøylen skal være tildekket i hylsteret og at det ikke skal være mulig å ta avtrekk når våpenet er hylsteret, sier Saghei til fagbladet.

En test Politiforum har gjort med våpenet forskriftsmessig plassert i et Safariland 6005 hylster viser likevel at dette er fullt mulig.

Les også: Hylsteret skal undersøkes

Verken Politidirektoratet eller politimester Hans Vik ved Rogaland politidistrikt vil svare konkret på Nettavisens spørsmål om ladde våpen og sikring av våpen. De viser til våpeninstruksen og den midlertidige bevæpningsordren som er gitt på bakgrunn av de generelle trusselsituasjonen. Detaljene rundt dette vil politiet ikke gå ut med.

- Det er spørsmål jeg ikke kan svare på, sier Hans Vik når vi spør om politiet til enhver tid går med skarpladde våpen.

Fakta

Politiets våpen

Setter i gang intern undersøkelse

Han sier han først og fremst er glad for at ingen ble skadet i basketaket og da skuddet gikk av, men at politidistriktet nå setter i gang en intern undersøkelse for å lære av hendelsen.

- Vi ser på dette som en arbeidsulykke og ønsker å lære maksimalt av den. Det er sterkt uønsket at slike ting skjer, og vi vil til bunns i det, sier Vik.

Vil ikke kritisere politibetjent

Samtidig understreker han at han ikke ser noe kritikkverdig i måten politibetjenten som hadde våpenet som gikk av handlet på.

Vik sier han ikke ser noen grunn til å koble inn Spesialenheten for politisaker, siden ingen ble alvorlig skadet i hendelsen. Han viser til at Politidirektoratet ble informert om hendelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

INTERN GRANSKING: Politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt sier han ikke ser noe kritikkverdig i handlemåten til politibetjenten som hadde våpenet som gikk av. Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)


- Bør bære pistol i den daglige tjenesten

Politidirektoratet sier de ikke kan gå i detaljer når det gjelder politiets rutiner for våpenbruk.

Det vises til at politiets våpenbruk er regulert i våpeninstruksen.

- Dagens midlertidige bevæpning er basert på PSTs vurdering av det internasjonale trusselbildet. Her er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling. Politidirektoratet anser at trusselen er så alvorlig at uniformert politipersonell med nødvendige godkjenninger bør bære pistol i den daglige tjenesten, skriver Politidirektoratet i et epostsvar til Nettavisen.

Fakta

Midlertidig bevæpning

Ifølge Politidirektoratet er det gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse for hvert politidistrikt. Hensikten har vært å undersøke om det finnes kompenserende tiltak som kan redusere eller fjerne behovet for midlertidig bevæpning, men Politidirektoratet har ikke funnet tiltak som kan erstatte den midlertidige bevæpningen.

Skyter sjelden

Norsk politi bevæpner seg ofte, men skyter sjelden, ifølge Politidirektoratet. Statistikken viser at antall årlige tilfeller hvor politiet har truet med våpen varierer fra 42 til 75. I 2014 truet politiet med skytevåpen 42 ganger, og avfyrte skudd ved to tilfeller.

Ingen personer ble skadet av skudd fra politiet i 2014 mot to i 2013. Totalt i perioden 2002 til 2014 ble to personer drept, og 18 personer skadd av skudd fra politiet, ifølge politiets egen statistikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.