RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Høyre for puslete

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Frp er ikke imponert over Erna Solbergs forslag til statsbudsjett.

- På enkelte områder går H og Frp i samme retning. Men der Høyre går med museskritt, bykser vi fram, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp til Nettavisen etter at Høyre har lagt fram sitt forslag til statsbudsjett mandag.

Siden Norge har en rødgrønn flertallsregjering i alle fall fram til Stortingsvalget i 2009 får ikke forslaget noen reell politisk betydning, men forslaget er likevel interessant fordi det sier hvilken politikk Høyre konkret går inn for.

Det er først og fremst bruken av oljepenger og beløpet på skatter og avgiftslettelser som skiller Høyre og Frp, ifølge Frp.

- Skatte og avgiftslettelsene til Høyre innebærer bare noen hundrelapper. For oss innebærer de flere tusen kroner, sier Leirstein.

Frp vil gå inn for mellom 20 – 30 milliarder kroner i skatte- og avgiftslettelser i sitt alternative budsjett.

I likhet med Frp vil Høyre også øke investeringene til samferdsel, men også her synes Frp det blir for puslete.

Dermed er det ingenting som tyder på at H og Frp, som kan bli aktuelle som regjeringspartnere, er kommet hverandre nærmere etter at de i flere uker har kranglet offentlig.

Avviser flyktningeforslag
Frp slakter også Høyres forslag om å øke antall kvoteflyktninger fra FN med 500 personer på grunn av krigen i Kongo.

- Vi er helt enig at vi skal hjelpe flyktningene i Kongo, men det nytter ikke å tro at det hjelper å ta 500 hit til Norge. Vi mener at de skal hjelpes i nærmiljøet. Med det samme beløpet kan vi hjelpe flere tusen mennesker. Vi er også meget bekymret over situasjonen i Kongo, men det hjelper ikke å dra dem fra Kongo til Norge.

- Men flyktningene i Kongo drives fra sted til sted og er ikke trygge i området?

- Afrika er ganske stort, det finnes mange fredelige land der. Vi bør hjelpe nærmest mulig katastrofe- og kriseområder.

- Fem - seks milliarder i skattelette
Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner synes Frp burde fokusere på sakene som de to partiene har til felles i stedet for ulikehetene.

- Jeg synes Frp burde glede seg over de felles forslagene som de borgelige partiene nå ser ut til å ha, i stedet for å dele ut karakteristikker, sier Sanner til Nettavisen.

Samtidig er Sanner ikke villig til å gi mellom 20-30 milliarder i skatte- og avgiftslettelser, slik Frp går inn for.

- Det som er viktig for oss i den økonomiske situasjonen som vi er i, er at vi klarer å kombinere skattelettelser og veisatsning med lavere renter. Da er det grenser for hvor mye en kan øse ut i offentlige budsjetter, sier han.

Høyre vil ha en skattereduksjon på mellom fem til seks milliarder kroner.

Høyre inviterte i helga de andre partiene til et kriseforlik om statsbudsjettet på grunn av finanskrisa. Statsminister Jens Stoltenberg avviste mandag tilbudet om et kriseforlik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere