RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leif A. Lier mener tyvene fra Munch-museet virker uproffe, og frykter at maleriene kan bli ødelagt.

- Ikke behov for strakstiltak

Kulturdepartementet ser ikke behov for strakstiltak for å sikre nasjonalskattene i norske museer bedre mot tyver.

- Helgens tyverier av Munch-originalene er en ny omdreining av voldspiralen som er trist, men det er ikke grunnlag for å si at sikkerheten er dårlig ved norske museer, sier statssekretær Yngve Slettholm i Kirke- og kulturdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Statsråden svarer på vegne av kulturministeren som i dag er på vei til Aten for å følge norske utøvere i OL.

- Har jobbet kontinuerlig
Munch-museet på Tøyen, der de to Munch-originalene ble stjålet søndag formiddag , er helt og fullt Oslo kommunes ansvar.

Statssekretær Slettholm understreker at det pågår «et løpende og kontinuerlig sikkerhetsarbeid» ved samtlige nasjonale museer.

- Det har vært jobbet kontinuerlig med å vurdere sikkerheten ved spesielle museer siden det forrige Skrik-tyveriet, fra Nasjonalgalleriet i 1993, sier Slettholm.

Sikkerheten ved museene skjer i regi av ABM-utvikling (statens senter for arkiv, bibliotek og museum), som forvalter en pott på seks millioner kroner hvert år.

Alle museer må søke på midlene gjennom å legge fram sikkerhetsplaner for hvordan de ønsker å øke sikkerheten.

Fikk halv million i år
- Munch-museet søkte tilskuddsordningen for første gang på denne potten i år, og fikk tildelt 462.000 kroner. Hva pengene gikk til, kan jeg ikke gå inn på fordi det jo nettopp handler om sikkerheten, sier Slettholm.

Han understreker at departementet har full tillit til at kommunene er i stand til å ivareta sikkerheten rundt nasjonalskattene.

- Men det er aldri mulig å helgardere seg mot kriminelle, bevæpnede tyver, og etter episoder der menneskeliv har vært satt i fare, er det selvsagt grunn til å vurdere om noe kunne vært gjort annerledes, sier Sletteholm.

- Skal oppleve originalen
Kulturdepartementet mener spørsmålet om sikring av kunstskatter er en balansegang mellom sikkerhet og tilgjengelighet.

- Poenget er at publikum skal kunne oppleve originalen. Personlig ble jeg skuffet over å måtte se «Mona Lisa» i Louvre på mange meters avstand og gjennom tykt glass, sier statssekretær Slettholm til TV 2 Nettavisen.

Departementet regner med at museene nå vil gjennomgå sine sikkerhetsrutiner og økt bevissthet rundt sikkerheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere