*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke billigere sprit

Statsminister Kjell Magne Bondevik avviser at han har varslet en reduksjon i alkoholavgiftene.

24.08.05 20:57

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier til TV 2 Nettavisen at hans utspill om alkoholavgiftene i Trondheim tirsdag ikke skulle tolkes som et varsel om lavere avgifter i høst.

- Jeg har ikke varslet lavere alkoholavgifter dersom Sverige senker sine til høsten. Jeg har tvert i mot sagt at vi ikke automatisk følger Sverige, sier statsministeren til TV 2 Nettavisen

Greit i dag
Bondevik mener Norge lever godt med dagens prisforskjeller mellom Norge og Sverige. Skulle Sverige senke sine avgifter ytterligere, kan det over tid bli vanskelig å leve med forskjellene, hvis de blir for store. Men dette mener Bondevik foreløpig er en hypotetisk situasjon, som man må vurdere nærmere når den eventuelt oppstår.

Bondevik mener det er høyst usikkert om alkoholavgiftene vil bli senket i Sverige, fordi statsminister Göran Persson møter sterk motstand hos partiene han er avhengig av.

- Men hvis Sverige senker avgiftene sine, må vi også da senke våre?

- Det er for tidlig å si. Vi vet ikke om Sverige senker sine, og hvis de gjøre det, så vet vi ikke hvor mye.

Må vurdere
Bondevik understreker imidlertid også at det over tid kan bli vanskelig for Norge å leve med for store forskjeller i alkoholavgiftene.

- Det jeg har sagt er at det over tid er vanskelig å ha altfor store prisforskjeller, fordi da kan handelen ta andre veier (grensehandel, hjemmebrenning etc, red. anm.). Men vi har ikke det press på oss som Sverige har. Som EU-medlem har Sverige kjempestore reise-importkvoter. Det har ikke vi.

- Norge har en alkoholpolitikk som fungerer bedre enn i de fleste andre land, blant annet fordi vi bruker prisen til å begrense forbruket og dermed skadevirkningene, avslutter Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.