RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: AP/Scanpix)

- Ikke drikk vannet i Oslo

Sist oppdatert:
Vann- og avløpsetaten har slått alarm om parasitter i drikkevannet og ber alle om å koke springvannet.

TV 2 Sumo: Parasitter i drikkevannet

- Vi har oppdaget små mengder av parasittene Giardia og Cryptosporidium. Siden vi har oppdaget dette på tre forskjellige steder som kommer fra samme renseanlegg, sender vi ut denne advarselen, sier spesialkonsulent Eivind Fjelldal i vann- og avløpsetaten i Oslo til Nettavisen.

Avgjørelsen ble tatt i samråd med Mattilsynet og Helse- og velferdsetaten. Vannet kommer fra Oset vannrenseanlegg som forsyner mellom 80 og 90 prosent av Oslos befolkning med drikkevann.

- Kok vannet i tre minutter
Parasitten kan være farlig, så myndighetene anbefaler alle som får drikkevannet sitt fra Oset å koke det.

- Tre minutter med fosskoking holder for å ta knekken på parasittene, sier smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen til Nettavisen.

- Er disse parasittene farlige?

- Den kan være det, hvis det er riktig type parasitt. Den kan forårsake mage- og tarmsykdommer og Giardia kan gi langvarige plager som slapphet, sier Leonard Nilsen, som understreker at parasittene ikke er dødelige.

Sykehus-varsling
Rikshospitalet opplyser til Nettavisen at de ble varslet ved 07-tiden og nå går rundt til alle sengeposter og videreformidler kokepåbudet.

- Nå får vi håpe dette overholdes, sier informasjonsrådgiver Børge Einrem ved sykehuset til Nettavisen.

- Er ikke dette en omfattende operasjon?

- Jo, og den har sikkerhetsseksjonen ansvar for, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

193969

Gjelder ikke Skullerud
De deler av Oslos innbyggere som får sitt drikkevann fra Skullerud vannrenseanlegg er ikke omfattet av anbefalingen. Skullerud vannrenseanlegg forsyner de sørøstre bydelene Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Østensjø samt Ski kommune.

Smittet over 1300
Bergen sentrum ble høsten og vinteren 2004 utsatt for den første epidemien i Norge med parasitten Giardia. Denne epidemien var den mest omfattende drikkevannsbårne utbruddet i landet i nyere tid. Tilsammen ble det diagnostisert over 1300 pasienter med Giardia-sykdom, mens et ukjent antall ble syke uten at de kontaktet helsevesenet.

Giardiautbruddet i Bergen ble ikke registrert av helsevesenet som en epidemi før etter to måneder. Da var anslagsvis 1000 mennesker syke.

Tobarnsmor døde
En 36 år gammel tobarnsmor døde, høyst som sannsynlig som en følge av Giardia-smitten.

I en legeerklæring datert 7. april 2004 ved Haukeland universitetssykehus heter det: «Hjerteavdelingens leger oppfatter at den påviste Giardia-infeksjonen og pasientens langvarige diarétilstand i ukene før, høyst sannsynlig har vært utløsende faktor for rytmeforstyrrelsen som forårsaket Anne - Lene Selviks død.»

Dette er første gang et dødsfall blir direkte knyttet til Giardia-epidemien i Bergen.

Det er foreløpig uvisst om parasittene som er funnet i Oslo, angriper mennesker, men parasitten er den samme som dukket opp i drikkevannskilden Svartediket i Bergen i 2004, bekrefter kommuneoverlege Eilef Rytter overfor TV 2 Nyhetskanalen, men han understreker at den finnes i ulike varianter:

- Det finnes flere typer av denne parasitten, og det er ikke alle som er sykdomsfremkallende for mennesker. Det er den samme parasitten, men den kommer i flere utgaver, sier han.

Fremdeles syke i Bergen
Han betegner kokevarselet som et føre-var-tiltak.

Hvis folk får alvorlige indikasjoner på mage- og tarmsykdommer, bør de oppsøke lege, ifølge Rytter.

Tre år etter utbruddet i Bergen er mange fortsatt syke. Nærmere 30 har fått diagnosen diagnosen ME (kronisk energisvikt), som antas å stamme fra Giardia-parasitten, ifølge Bergens Tidende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere