RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke en slankebok

Sist oppdatert:
Anne Katrine Owren Aarum i Sosial- og helsedirektoratet mener Fedon Lindberg er ensidig i sin kritikk av deres kokebok.

(SIDE2): Seniorrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet, Anne Katrine Owren Aarum mener Fedon Lindberg tar grundig feil når han påstår at den nye kokeboka til regjeringen kan gi diabetes.

- Forundret
- Vi er forundret over uttalelsene til Fedon Lindberg, og kan forsikre folk om at denne boka ikke gir noen mennesker diabetes.

Bakgrunn: Brustad gir ut slankebok

- Det er ikke meningen at dette skal være en slankebok. Dette er en grunnleggende kokebok til skoleelever og andre som ønsker oppskrifter på sunne og rimelige retter i hverdagen. Boken inneholder også noen oppskrifter på helge- og festmat.

Fedon Lindberg gikk kraftig ut mot kokeboka på Side2 mandag. Han mente boka var direkte farlig for vanlig folk og direkte skadelig for de som er disponert for diabetes. Han belyste også det han mente var flere feil i boka. Blant annet at man ikke skal spise mer enn to egg per uke, og at de fleste av brød- og kakeoppskriftene er basert på fint hvitt mel.

Les saken her: - Kokeboka er direkte skadelig

Basert på tradisjoner
- Vi har basert boka både på norsk tradisjon med grove brød- og kornvarer, og brødtradisjoner fra andre kulturer hvor det brukes mer fint mel. Det er derfor både mange grovbakst-retter og bakverk med fint mel i denne boka, påpeker Aarum.

- Å spise mer enn to egg per uke anbefales ikke de som har høyt kolesterolnivå. Det er fortsatt en sannhet hos landets ledende ernæringsfysiologer, mener hun.

«Kokebok for alle» inneholder også en rekke fete kaker som for eksempel ostekake, serinakaker og bløtkake.

- Det må være rom for kaker innimellom, og boka inneholder for eksempel oppskrifter på julebakst. Dette er tradisjon, og kostrådene i boka gjør det helt klart at dette kun skal brukes til fest. De fleste oppskriftene inneholder mindre sukker og fett enn tilsvarende oppskrifter. Det er det vi spiser i hverdagen som har betydning for helsen, mener hun.

I hardt vær
Det er ingen hemmelighet at Fedon Lindberg er på kollisjonskurs med offentlige utnevnte ernæringsfysiologer i Norge, og han har tidligere uttalt at han angrer på den kampen han har vært igjennom

- Hvis jeg skal være helt personlig så har det vært en veldig stor belastning, og jeg vet sannelig ikke om jeg ville gjort det igjen. Det som har hjulpet meg underveis og som har gjort at jeg ikke har gitt opp er alle pasientene og alle tilbakemeldingene jeg har fått, sa Fedon Lindberg til Bergestuen DIREKTE i juli i år.

Les saken: Fedon Lindberg angrer

- Vi deler Fedons syn på at sukker må begrenses, men mener at det er viktig å få i seg de sunne karbohydratene. I en bok som denne er det ikke bare viktig å se på karbohydrat-innholdet, men også helheten. Dette er en bok som skal gi skoleelever og andre kunnskap og lyst til å lage god og sunn mat, mener hun.

- Problemet med diabetes type 2 i Norge i dag er at vekten øker på grunn av lite trening og inntak av mye sukker. Ikke at man spiser julekaker til jul, mener Aarum.

Helseminister Sylvia Brustad har valgt å ikke kommentere kritikken av boka, opplyser en talsmann for Helse- og omsorgsdepartementet til Side2.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere