RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke en tur for pyser

Sist oppdatert:
Søndag omkom en av Norges best trente menn i sin beste alder på treningstur. Hvordan er det mulig?

(iBergen.no) - Det vel ingen grunn til å legge skjul på at dette ikke var en treningsturer for pyser, sier en treningskamerat av den omkomne Jon Tvedt til iBergen.no.

Les mer:Odd-Bjørn Hjelmeset - Han var helt rå.

Skulle vært med på turen
Per Gunnar Alfheim skulle vært med på den skjebnesvangre turen på Gullfjellet søndag, men meldte avbud fordi han skal løpe et 24-timers løp i Helsingfors om tre uker. Han kjente også snev av en skade som han ikke ville irritere ytterligere.

- Bakkene opp mot Gullfjellet var knallharde og som skapt for Jon. Hver gang han så en bakke tro ha til. Jon var en fyr som trente hardt hver dag. Jeg har aldri sett maken. Han trodde ikke på det der med hvile mellom øktene og han fikk jo betalt for det også. Han kunne gjerne tatt helikopter ned fra toppen. Det var bakkene opp han likte med turene, sier Alfheim.

- Hvordan spilte været inn på turene?

- Turene gikk. Vi hadde gjerne med oss et ekstra vindplagg. Jon løp ofte med en lett ryggsekk. Jeg vet ikke hva som var i den. Jeg tenkte av og til på hvordan vi skulle få folk ned hvis vi falt og brakk en fot. Det var dårlig med mobildekning, men oppe på toppene fant vi signal, men i går kunne ikke helikopteret fly.

- Blir fort kald
Meteorolog ved Storm Weather Center, Jan Næs, forteller at det var to plussgrader og stiv kuling i området (mer enn 15 m/sek vind) og store nedbørsmengder.

- Ved null grader ville det gitt en windchill på -6. Det er i forhold til bar hud, men er en gjennomvåt blir en fort kald, men jeg vil ikke kalle det farlig vær om en bare er skikkelig kledt.

- Ekstreme individer
Lege Øystein Søbstad tror heller ikke været alene kan ha forårsaket løperens død.

- Dette er ekstreme individer som opererer på hjertefrekvenser som ville gjort oss andre dårlige. De har et enormt grunnstoffskifte som gjør at de holder varmen bare ved å bevege seg så lenge de ikke er så høyt oppe som fjellklatrere er. Der er det en fare for hypotermi fordi de beveger seg sakte på grunn av høyden.

- Dette er ren spekulasjon fra min side, men vi har jo sett at unge, veltrente mennesker har fått problemer og som regel har det noe med hjerterytme å gjøre. Når en ikke kan bevege seg lengre i slikt vær er det vanskelig å holde varmen, sier Øystein Søbstad.

Døde på trening
Mest kjent i Norge er Ståle Solbakkens hjertestans på trening. Han ble reddet fordi det var helsepersonell på treningen som reagerte lynkjapt. Ellers døde den gamle landslagskjempen Jan Birkelund på trening og i Bergen har vi tilfellet Roald «Kniksen» Jensen som døde på trening bare 42 år gammel.

- Vi som trente sammen skal møtes i dag og snakke om det som har skjedd, sier en knust Per Gunnar Alfheim.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere