- Ikke første gang at spesialsoldater er i aksjon

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

Norske spesialsoldater har ved flere anledninger vært med på aksjoner. Marokko-saken er ikke unik, hevder en offiser og andre kilder i Forsvaret.

02.02.10 07:03

Offiseren og andre kilder som Aftenposten har vært i kontakt med, opplyser at det i Forsvaret er aksept for denne type bidrag. Offiseren sier at han selv kjenner til tre-fire saker der spesialsoldater har vært brukt til sivile oppdrag på fritiden.

Privatetterforsker og tidligere etterforskningsleder Ola Thune mener det bør være uproblematisk at tjenestemenn fra politi eller Forsvaret bidrar i operasjoner som i Marokko, så lenge det skjer på fritiden og så lenge det ikke blir brukt våpen.

Ifølge en rapport som forsvarsminister Grete Faremo (Ap) fikk fra forsvarssjef Harald Sunde mandag, var de to soldatene som bidro til å få Khalid Skahs barn ut av Marokko i fjor, bare med i en seilbåt som dro fra Spania til Marokko, og som returnerte to dager senere. Ifølge rapporten utførte de «ingen handlinger der de benyttet sine militære ferdigheter». De skal utelukkende ha befunnet seg i et havneområde i Marokko, og var på ferie.

Deltakelsen deres i operasjonen for å hente ut barna var ikke godkjent, og heller ikke kjent, av Forsvaret, ifølge Faremo og Sunde.

Faremo opplyste mandag at det er uakseptabelt at Forsvarets personell deltar i slike oppdrag på fritiden. Hun er kritisk til at noen har benyttet seg av et «uformelt kolleganettverk» til å skaffe medhjelpere til en privat operasjon. Faremo sa mandag at hun ikke har kjennskap til andre saker der dette har skjedd.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.