RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke grunnlag for omvalg

(TV 2 Nyhetene)
Sist oppdatert:
Valgfusket i Drammen er ikke omfattende nok, mener professor.

- Hadde Ap fått 559 stemmer mindre i Drammen, ville partiet fått ett mandat mindre i bystyret og Høyre ett mer, sier professor Aanund Hylland ved Universitetet i Oslo.

Men der går også grensen.

- 558 færre stemmer for Arbeiderpartiet ville ha gitt uendret mandatfordeling, forutsatt at de andre partiene har uendret stemmetall, sier Hylland til Nettavisen.

Se video på TV 2 Sumo

Ikke så omfattende
Hylland, som er professor i samfunnsøkonomi og beslutningsteori på Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo forsker på valgordninger, sier at det er utenkelig at de påståtte uregelmessighetene ved valget i Drammen omfatter mer enn 500 stemmer.

- Derfor er det ikke grunnlag for omvalg. Omvalg skal bare holdes dersom det er gjort feil som har betydning for mandatfordelingen mellom partiene, sier Hylland.

Personstemmer
Hylland har også sett på antall personstemmer som har tilfalt Ap-politikeren Yousuf Gilani, som har blitt beskyldt for valgjuks. Gilani fikk 364 personstemmer og 25 slengere ved kommunevalget. Derfor gikk han fra 27. plass til 7. plass på Arbeiderpariets liste og fikk plass i bystyret.

- Dersom Gilani hadde mistet 271 personstemmer, uten andre endringer i stemmegivningen, ville en annen Ap-kandidat fått hans plass i bystyret. Men det er absurd å tenke seg at alle personstemmene han har fått er illegitime stemmer, sier Hylland.

Klokka 15 i dag skal valgstyret i Drammen behandle saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere