RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gry E. Veiby/ Nettavisen

- Ikke Kim Il-Sung-tendenser i SV

Sist oppdatert:
En offensiv Kristin Halvorsen slo tilbake mot pressen etter krisemøtet i SVs landsstyre fredag. Men hun innrømmet én feil.

I utgangspunktet skulle pressekonferansen starte klokken 16. Først klokken 16.40 viste SV-lederen vist seg i døra.

Kristin Halvorsen sa raskt at det ikke var noen i partiet som hadde fremmet mistillit mot henne som partileder, og at landsstyret hadde hatt en god diskusjon rundt Afghanistan-saken.

- Det er heller ingen som har krevd at vi skal ut av regjering, sier Halvorsen.

Se innslaget fra TV 2 Sumo her

Sv-lederen sier at hun har fått massiv støtte gjennom dagen da de har hatt diskusjoner i landssstyret.

- Men betyr det at du ikke har fått noe kritikk fra landsstyret?

- Det er ikke Kim Il-Sung- tendenser i SV, sier hun.

(Kim il Sung var faren til Kim Jung Il, Nord-Koreas nåværende leder- som har bursdag i dag red. adm.)

- Tidligere innkalling
Men SV-lederen tar likevel noe selvkritikk på at ikke landsstyret i SV ble innkalt da spørsmålet om norske spesialsoldater kom opp til behandling i regjeringen.

- Dersom spørsmålet var kommet opp der, ville vi hatt en bred forankring for det vedtaket vi fattet, og unngått bråket innad i partiet, sier hun.

- Men dette var en hastesak, og vi hadde ikke tid til å innkalle landsstyret. Men skulle jeg gjort det samme igjen, så skulle jeg innkalt til møte allerede på onsdag, og unngått alt dette, sier hun.

Først onsdag denne uken bestemte SVs sentralstyre å innkalle til ekstraordinært landsstyre for å diskutere den svært betente saken. Kritikken innad i partiet har vært flengende siden ingen ble spurt til råds om forespørselen fra Nato før regjeringen fattet sin beslutning.

- Hypotetisk å dra til sør
Halvorsen ville ikke svare på hva som vil skje dersom NATO ber om styrker til Sør-Afghanistan.

- Det er en rent hypotetisk situasjon, og jeg tror ikke det kommer til å bli aktuelt å sende norske soldater utenfor Kabul, sier hun.

- Men vil du trekke deg dersom regjeringen rent hypotetisk beslutter å sende norske soldater til Sør-Afghanistan?

- Det kommer ikke til å bli aktuelt for Norge å sende norske soldater til Sør-Afghanistan. Nå er vi langt inne i hypotetiske spørsmål, sier Halvorsen til Nettavisen.

- Vi tror det er nødvendig med militær tilstedeværelse i Afghanistan, men vi tror ikke på en militær løsning, sier SV-lederen.

Ikke diskusjon i media
Halvorsen var på pressekonferansen klar på at partiet ikke kan ha en arbeidsstil der det daglig kommer forslag i media om at SV skal ut i regjering.

- Jeg startet landstyremøtet med å si- at den 16. februar er vendepunktet for hvordan vi skal fremstå i regjering- og at vi må finne en arbeidsstil som vi kan kombinere med en demokratisk vurdering i partiets organisasjon. Vi må vise hva vi faktisk oppnår. Vi oppnår langt mer i norsk politikk enn det vår oppslutning på 8,8 prosent skulle tilsi, sier Halvorsen.

- Velgerne har stemt på oss for at vi skal sitte i regjering til 2009. Vi skal ikke ha en arbeidsstil der vi daglig forteller om vi skal være i regjering eller ikke. I 2010 så kan vi vise for våre velgere hva vi har oppnådd, og kan legge planer videre. Og det er det bred enighet om, slår hun fast.

Halvorsen sier også at det ikke er noe uenighet innad i SV om beslutningen om at norske soldater skal sendes til Kabul i Afghanistan, men at enkeltpersoner i et midretall i partiet får tegne et uriktig bilde av partiet i mediene. Og at de har fått oppmerksomheten.

- Men jeg har et klart inntrykk av at det er et samlet parti som står bak beslutningen i forhold til Afghanistan, sier hun.

- Massiv kritikk
Ifølge politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2 har Kristin Halvorsen fått massiv kritikk for hvordan hun har håndtert dette på.

Også på landsstyremøtet skal det ha vært kraftige diskusjoner. Flere stortingsrepresentanter skal ha måttet gå opp på talerstolen og støtte SV-lederen før landsstyret fattet et vedtak.

Likevel følger SV-lederen at hun har dekning for saken i Soria Moria-erklæringen, som har ført til dette vedtaket om å sende 150 spesialsoldater til Afghanistan.

- Men Halvorsen får mye kjeft fra partiet, det har blitt mye rabalder, sier han.

Flere SV-ere har tatt til orde for at SV nå bør gå ut av regjeringen.

Også Kristin Halvorsen sa at det kunne være aktuelt.

- Denne saken har hengt over oss siden vi gikk inn i regjering. Det skal ikke sendes soldater til Sør-Afghanistan så lenge SV sitter i regjering, sa Halvorsen onsdag.

Avdramatiserte
Kristin Halvorsen forsøkte å avdramatisere situasjonen i forkant av SVs ekstraordinære landsstyremøte, og ville ikke si hvorvidt hun gruet seg til det som er forventet å bli en intern oppvask.

- Det er en god anledning til å oppsummere situasjonen, var alt SV-lederen ville si.

Ingen garanti
I Stortinget onsdag kunne statsminister Jens Stoltenberg ikke gi noen garanti for at norske spesialsoldater ikke skal brukes utenfor Kabul.

Han understreket samtidig at regjeringen vil diskutere saken på nytt hvis en slik anmodning skulle komme fra Nato.

- I tillegg har vi skriftlig meddelt Natos generalsekretær at dersom de skal brukes andre steder, må det tas opp med regjeringen først, understreket han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere