RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke kjøp deg båt

Sist oppdatert:
Har du ikke båtplass, er det eneste alternativet en oppblåsbar gummibåt.

(iBergen.no) I helgen er det stor båtmesse i Bergen. Faktisk er messen større enn noen gang og inneholder fristelser som får mannfolkene til å vurdere refinansieringer og hyttesalg.

Men... det er et stort MEN.

Situasjonen er prekær
For har du ikke plass til å legge båten din på, kan du like gjerne spare telefonen til banken. Det er komplett umulig å oppdrive en båtplass i Bergensområdet.

- Dette er et problem som gjelder hele landet. Mangelen på båtplasser er rett og slett prekær og båtlivet er blitt for de privilegerte som er heldig å ha stått lenge som medlem i en båtforening eller har mye penger. Jeg ser faktisk ikke lys i tunnelen heller, sier generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforening, Jan H. Syvertsen til iBergen.no.

Hans eneste løsning på problemet er å gi et medlemskap i en båtforening i dåpsgave.

- Kommunen skjønner ikke at dette med båt er ett av de viktigste velferdstilbudene til innbyggerne. Båtfolket har rett og slett skjemt bort kommunene siden de har klart seg selv i alle år.

10 års ventetid
- Det er ingen vits i å sende en hevnendelse til oss. Her blir det nok ikke noe ledig før om to år. Vi kunne faktisk solgt hver plass for 150.000 kroner på rappen og tatt leie for hvert år i tillegg, sier Stein Hallvard Jacobsen ved Hjellestad Seilforening.

- Vi har 14-15 medlemmer som står på venteliste og 60 som ikke er medlemmer. Hvis du ikke er medlem kan du med andre ord bare glemme det, sier Rolf Berentsen i Hordnes båtforening på Os.

- Vil du ha plass hos oss må du har god tid og god mage. Her blir det nok ikke noe ledig for om ti år kanskje, sier havnesjef Tore Andreassen i Draugen båtforening i Store Lungegårdsvann.

- Vi har sluttet med ventelister rett og slett. Det skjer så sjelden at vi får ledige plasser, Harald Moos, daglig leder Kjapp Marina. Han legger til at tilstanden ikke er bedre hos den andre båtforeningen i Dolviken.

Lurte du fremdeles på å skaffe deg båt?

- Kommunen har skylden
Båtplassutleierne er så og si samstemt i at det er kommunene sin skyld at det ikke er båtplasser å oppdrive. I Dolviken har de ventet i tre lange år på at kommunen skal ferdigbehandle en reguleringsplan for utleggelse av flytebrygger.

- Vi har brukt flere millioner kroner sammen med Dolvik brygge i papirutgifter på å søke om de ekstra båtplassene. For ti år siden var det Kystverket som hadde med dette å gjøre. Da brukte de sju dager på å svare og kom så opp i bil fra Haugesund, så utover havnen og konkluderte at alt var i orden og flott. Det eneste de krevde var kilometergodtgjørelse, sier en oppgitt daglig Moos hos Kjapp Marina.

- Vi har alt på plass av infrastruktur, parkeringsplasser og så videre. Likevel bruker kommunen tre år på å ferdigbehandle en reguleringsplan. Vanskelighetene kom da kommunen overtok. Kystverket hadde folk med fagkunnskap og lurte ikke befolkningen på denne måten.

- Ikke så enkelt
Det sier politisk rådgiver Filip Rygg i Bergen kommune.

- Jeg skjønner frustrasjonen og har sympati for dem som ikke har båtplass. Men det er ofte mange forhold å ta hensyn til som aktiviteter og landskap. En annen utfordring er at ca 70 prosent av strandsonen i Bergen er utbygd, sier Rygg til iBergen.no.

- Betyr det at det ikke blir flere båtplasser i Bergen?
- Kommunen må selvsagt ta ansvar, og det er sikkert ting som vi kunne ha reagert raskere på. Men vi trenger dialog og samspill med grunneiere og interessenter. Men jeg tar gjerne møte i neste uke jeg om det er noen som har gode forslag, sier Rygg som legger til at planene i Dolviken skal opp til politisk behandling i sommer.

- Hva med deg selv, har du båt?
- Nei, men jeg hadde kanskje hatt det om jeg hadde hatt båtplass, svarer Rygg.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere