*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke la deg dirigere, Jens

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

- Jens Stoltenberg må ikke la seg skremme av titler, advarer statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

12.10.05 17:22

- Jens må ikke unnlate å ta dyktige folk inn i regjeringen fordi de tilfeldigvis er direktører, det synes jeg blir galt. Han må ikke la seg dirigere, men velge de dyktigste folkene, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Dermed gir den avtroppende statsministeren klar melding om konflikten som er i ferd med å bygge seg opp i Ap. Oslo Ap og venstresiden i partiet varsler fullt opprør mot Stoltenberg dersom han tar med seg direktørvennene sine i regjeringen. Det er spesielt elitenettverket Kristiania Forum venstresiden frykter.

Men Bondevik mener at Jens ikke bør la seg plukke på nesen av LO-toppene og «grasrota» i partiet.

- Jeg skal være forsiktig med å gi råd til Jens, men det er egentlig ikke noen grunn til å frykte en direktørregjering. Han fikk jo den beskyldningen sist, men han må ikke unnlate å ta dyktige folk.

- Er det negativt for et parti å ha bredde?

- Nei, det synes jeg absolutt ikke det, og Ap har vært veldig flink til å ha bredde i partiet.

Ingen frykt på Stortinget
Aps stortingsrepresentanter frykter ikke at Stoltenberg skal invitere gamle venner inn en direktør-regjering.

- Nei, det er ikke noen utbredt frykt i Ap for det. Det tar jeg helt med ro. Jeg stoler på at Jens finner de beste folka, ler stortingsrepresentant Eirin Faldet.

Hun forventer at Stoltenberg tar en rekke hensyn når han skal danne ny regjering.

- Vi er alle veldig spente. Jeg regner med at han blant annet får med seg folk fra distriktet, at det blir en kjønnsfordeling, sier Faldet.

Det er helt utenkelig at Jens Stoltenberg går med planer om å invitere direktørvenner til å danne regjering, sier flere kilder som samarbeidet nært med Stoltenberg i hans forrige regjering.

De regner med at Stoltenberg sørger for å få en rekke innspill fra partiorganisasjonen og LO før han legger den endelige kabalen. De mener Stoltenberg er opptatt av å få størst mulig bredde i den nye regjering.

- Jens tar de hensynene han må ta – til to andre partier, geografi, ulik bakgrunn og kjønnsfordeling, sier de.

Ap-kildene understreker at alle partimedlemmer må være like mye verdt, uavhengig av om du kommer fra Groruddalen eller er direktør fra Oslo vest.

Glad for grasrot-opprør
Per Østvold, som har en rekke framtredende verv i SV, sier på sin side at han er glad for at venstresiden i Ap gjør opprør mot direktørvennene.

- Dette er en sak for Ap, og det er egentlig ikke noen grunn for meg til å uttale meg siden så mange i Ap har advart mot direktørene, sier Østvold, som er leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Han er også medlem i referansegruppa som er opprettet for å holde SVs forhandlingsgruppe på Soria Moria «i ørene», og han sitter i SVs sentralstyre.

Råd fra LO
Kilder som kjenner partilederen godt sier Ap-leder Jens Stoltenberg foreløpig bare diskuterer navn med nestleder Hill-Marta Solberg og partisekretær Maritin Kolberg. Han får innspill fra en rekke hold, men dette er enveiskommunikasjon. Etterhvert blir både LO-leder Gerd-Liv Valla og AUF-leder Gry Larsen involvert i kabalen, der de siste kortene legges i løpet av søndagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.