RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke la deg skremme

Sist oppdatert:
Det er ingen grunn til å være redd, mener Politidirektoratet etter drapet på åpen gate i Oslo tirsdag.

I håp om å knuse det organiserte kriminelle miljøet har politiet i hovedstaden nå opprettet en ny enhet.

- Det er dramatisk når slike ting skjer, og saken får stor oppmerksomhet, men det er ingen grunn til å være redde. Dette har ingenting med vanlige folk å gjøre. Faren for at utenforstående skal bli involvert, er veldig liten, sier assisterende politidirektør Odd Berner Malme i Politidirektoratet til TV 2 Nettavisen onsdag kveld.

Dersom det viser seg at skytedramaet var et gjengoppgjør, vil politiet evaluere strategien som ble lagt for å kvele gjengkriminalitet på slutten av 90-tallet.

- Vi hadde et inntrykk av at ting var blitt bedre og at gjengene ikke er så organiserte og utagerende som for noen år siden. Vi håpet at det verste var over, sier Malme.

Politiet i det sentrale østlandsområdet og i flere av landets største byer har siden 1998 innført en nulltoleransegrense overfor noviser i det kriminelle miljøet.

- Ikke bare i Oslo
For organisert kriminalitet er ikke et problem bare for politiet i hovedstaden.

- Dette er ikke et Oslo-problem, sier Malme, og sier at rekruttering til kriminelle gjenger skjer i flere distrikter.

Nulltoleranse-strategien praktiseres på følgende måte:

- Man venter ikke, men slår ned på kriminelle forhold fortløpende, og mange distrikter har jobbet veldig målrettet.

Vil stoppe spirer
Flere politidistrikter har også brukt store ressurser på forebygging.

- Man har gått inn i miljøer der det spirer og gror i gal retning, miljøer med mange verstinger, for å hindre rekruttering til gjengnettverkene og for å hindre at strukturer får etablere seg, sier Malme.

På slutten av 90-tallet var de kriminelle gjengene i ferd med å bli en skikkelig hodepine for politiet.

SI DIN MENING:
Vil politiet klare å stoppe de kriminelle gjengene?
Ja
Nei

Se resultat

- Vi har snakket mye med de unge om hvordan man løser konflikter, for å hindre dem i å finne voldelige utveier, sier han.

Politidirektoratet har hittil vært fornøyd med det arbeidet som har vært utført og roser også frivillige organisasjoner som har bidratt.

- Sånne dramatiske ting skjer heldigvis ikke ofte. Nå er det ganske lenge siden noe lignende har skjedd. Vi har trodd at arbeidet har gitt resultater. Denne typen arbeid er ganske langsiktig. Nå må vi gjøre opp status og drøfte om tiltakene er gode nok, sier Malme.

Han understreker at Politidirektoratet vil avvente den pågående etterforskningen i Oslo før status skal gjøres opp.

Spesialenhet med store fullmakter
Uavhengig av skytedramaet i hovedstaden i går har politiet i Oslo opprettet en ny politienhet som skal jobbe mot det organiserte kriminelle miljøet. Også justisministeren lover sterkere lut.

- Vi skal være en knyttneve i kampen mot organisert kriminalitet. Og det er en kamp vi skal vinne, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt, Hans G. Halvorsen, til NTB.

Han sikter til en nyetablert politienhet med bred kompetanse som settes inn mot de stadig hardere kriminelle miljøene i hovedstaden. Enheten er på 230 personer og ble etablert fra årsskiftet.

Tirsdag ble en person skutt og drept på åpen gate i Oslo, i det som trolig var et gjengoppgjør. Nå frykter mange hevnaksjoner, og det er politiets jobb å forsøke å hindre dette.

- Vi har store forventninger til nyorganiseringen, og har fått klarsignal til å benytte mange nye metoder, sier Halvorsen om den nye enheten som blir sentral i arbeidet. Eksempler er telefonavlytting, sporing av gjenstander og nye ransakingsmetoder.

Lover midler
Også justisminister Odd Einar Dørum varsler tøffere linje mot gjengene. Han er lei av at gjengmedlemmer uten fast inntekt kjører rundt i biler i millionklassen.

- Gjennom regjeringens handlingsplan mot organisert kriminalitet skal jeg forsikre meg om at vi også skal få midler til å ramme de kriminelle gjengene så det merkes, sier Dørum til NTB.

Narkotikahandel, menneskesmugling, hvitvasking, smugling og korrupsjon. Alt sammen er milliardbutikk for organiserte kriminelle. Ofte går bakmennene fri.

- Kriminalitet lønner seg, sier assisterende spesialråd Anne-Mette Dyrnes i Justisdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere