RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke organisert kriminalitet

Sist oppdatert:
Den albanske gjengen turnerte landet og raidet utallige butikker. Likevel ble de ikke dømt for organisert kriminalitet.

Frifinnelsen medfører at de fem albanske mennene slipper unna doble fengselsstraffer.

Stjal for 4,2 mill
Men mennene slapp ikke unna domfellelse. I den 50 sider lange dommen fra Bergen tingrett går det fram at fire av dem dømmes for innbruddsvirksomhet i stor skala, mens den siste ble domfelt for heleri. Til sammen har banden stjålet verdier for hele 4,2 millioner kroner og gjort skadeverk for 1,1 million kroner.

Gjengen har operert over hele landet, fra nord til sør. Favoritt-målet har vært butikker og spilleautomater. Tyvene knuste seg inn via vinduer eller dører og på kort tid tømtes hyllene for tobakksvarer, før spilleautomatene ble brutt opp og tappet for penger. I to år har banden fått herje vilt, på tvers av politidistriktene, før politiet i Bergen oppdaget likheten mellom et innbrudd i en Kiwi-butikk i Bergen 2004 og innbrudd andre steder i landet.

Ulovlig i landet
Den proffe gjennomføringen fikk varselklokkene til å ringe, og politiet i Hordaland kunne starte oppnøstingen av det de mente var en gruppe av organiserte kriminelle.

Under etterforskingen kom det fram at tre av de albanske mennene hadde ulovlig opphold i Norge. Flere ganger var de blitt vist ut av landet på grunn av gjentagende lovbrudd. Men albanerne kom stadig tilbake, bare for å fortsette sin kriminelle aktivitet. I rettens omtale av den ene tiltalte, en 26-åring, heter det: «Heller ikke han har kunnet påvise særlig andre inntektskilder i Norge enn straffbare forhold, bortsett fra noe svart arbeid på restaurant. Han synes ikke ha noen annen tilknytning til riket enn for å begå straffbare handlinger.»

Retten mente det måtte reageres strengt mot bandens omstreifende tyverivirksomhet.

«(...) Det synes som om denne typen kriminalitet av personer som ikke er hjemmehørende i landet, men kun kommer hertil med vinningskriminalitet for øyet, er stadig mer omseggripende, og noe samfunnet må reagere strengt mot.»

Ikke organisert
Likevel mente ikke dommerne at politiet hadde bevist at det her var snakk om en organisert liga. De mente virksomheten var såpass spredt og tilfeldig at den ikke kunne karakteriseres som planlagt.

«For retten synes det derfor mer som personer som kjenner hverandre mer eller mindre godt, og som vet om hverandre at de ikke går av veien for å være med på innbruddstyverier enn som en gruppe. Det er etter rettens syn heller ikke holdepunkter for annet enn at forholdene er blitt planlagt enkeltvis av dem som har medvirket i det enkelte forhold.» skriver tingretten.

Slapp dobbel straff
Dermed slapp alle unna det mest alvorlige tiltalepunktet som gir hjemmel til å fordoble straffen for lovbruddet som begås. De fem mennene må likevel belage seg på å tilbringe tid bak murene. En 50-åring, opprinnelig fra Palestina, fikk fem måneders fengsel, mens en 25-åring bosatt i Oslo må sone ett år og to måneder.

26-åringen fra Albania ble dømt til to år, mens spranget ble langt fram til en albansk 34-åring som fikk tre år. Den strengeste straffen fikk en 25-åring fra Kosovo som ble idømt tre år og åtte måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere