RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke skyld på været

Sist oppdatert:
Myndighetene sviktet da snøstormen rammet Sørlandet, mener politimester i Kristiansand.

- Ingen kan skylde på dårlig vær. Alle myndigheter skal til enhver tid være på høyde med enhver situasjon. Men det er en spesiell treghet hos myndighetene på Sørlandet når naturen spiller opp, sier politimester i Kristiansand Bjørn Hareide til Fædrelandsvennen.

Han mener kommunene og Statens vegvesen burde ha vist større beslutningsdyktighet under snøværet som har herjet agderfylkene den siste uken.

I stedet var det politiet som måtte ta kommandoen. Natt til torsdag gjorde Hareide bruk av politilovens paragraf 27, om myndighet i kriser. Han tok kontroll over Vegvesenet, kalte inn ekstra brøytemannskaper på E 18, fikk tak i Røde Kors, og kalte ut sivilforsvaret for å redde de 1000 bilistene som satt innesnødd.

Han opplyser at det pågikk en diskusjon mellom Mesta og Vegvesenet, men at det var nødvendig å handle raskt. Lørdag måtte politiet «pålegge» kommunen å døgnbemanne sentralbordet. Kommunen mente først det ikke var behov for dette. Politiet tok også avgjørelsen om å stenge alle idrettshaller og enkelte gater i sentrum.

Iføge Hareide mangler myndighetene den nødvendige treningen som skal til for å takle kriser. De er godt trent i daglig drift, men blir fort handlingslammet i kritiske situasjoner. Da er det behov for rask handling, uten alt for lange diskusjoner i forkant om hvem som gjør hva, og hvordan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere