RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke smittet av Sognemorr

Sist oppdatert:
- Det er for tidlig å si at smittekilden er funnet, sier smittevernlegen i Meland. Han hevder også at Haukeland sykehus kan ha forsinket jakten på smittekilden med flere uker.

Først halvannen uke etter at Barneklinkikken på Haukeland universitetssykehus fikk inn 5-åringen som var smittet av E.coli-bakterier, gikk alarmen på Haukeland. Stikk i strid med rutinene, varslet de Folkehelseinstituttet først, ikke smittevernlege i Meland.

- Jeg fikk beskjed via Folkehelsa 21. februar, ti dager etter at Haukeland varslet dem. Jeg ble helt paff. Jeg skulle ha visst om dete lenge før, sier smittevernlege Tord Moltumyr til TV 2 Nettavisen.

Da var det altfor sent å lete i søppelet og i kjøleskapet til familien etter en mulig smittekilde.

- Smittekilden ikke funnet
Moltumyr roper et lite varsku om at smittekilden ikke er funnet i alle tilfellene.

- Informasjonen som jeg sitter på i tilfellet her i kommunen, tyder lite på at det er Sognemorr som er smittekilden. Derfor reagerer jeg litt på at saken nå anses som oppklart. Etter det jeg kjenner til, så er heller ikke Sognemorr smittekilden i de andre fem tilfellene som ble oppdaget tidlig. Da er ikke saken løst - fortsatt er det en smittekilde som har sluppet unna, hevder smittevernlegen.

Ble ikke varslet
11.februar sendte barneklinikken ved Haukeland melding til Norsk Folkehelseinstitutt. Ti dager senere, etter at gutten var utskrevet fra sykehuset, fikk smittevernlegen i kommunen der gutten bodde meldingen. Dette er stikk i strid med smittevernloven, som krever at det blir gitt melding umiddelbart.

- Vi skal varsles samme dag. Hadde disse rutinene blitt fulgt, kunne vi undersøkt matavfall og fersk mat hjemme hos familien samme dag for å lete etter bakterier. I stedet ble jeg varslet av Folkehelseinstituttet samme dag som de seks andre tilfellene ble kjent, sier Moltumyr til iBergen.no.

- Hva har rutinesvikten betydd?
- Slik jeg ser det, så kan arbeidet ha blitt satt tilbake med flere uker, og dermed også muligheten til å hindre de andre tilfellene av smitte som kom frem senere. Vi mistet rett og slett en gylden mulighet til å påvise smittekilden med en gang, på grunn av at lover og forskrifter ikke ble fulgt.

Har klaget til fylkeslegen
Smittevernlegen i Meland, har nå sendt et brev til både Folkehelseinstituttet og Fylkeslegen der han har påvist svikten i rutinene.

- Jeg er skuffet over at ikke systemet har fungert og opplyst om dette i brevet. Så får vi se hva som skjer videre.

Legger seg flat
Klinikksjefen på Haukeland sykehus, Robert Bjerknes, bekrefter at det ikke ble gitt melding til kommunelegen i Meland.

Han sier til Bergens Tidende at feilen skyldes menneskelig svikt og ikke feil i sykehusets varslingsrutiner.

Helsetilsynet skal nå se på saken, og det kan bli aktuelt å åpne en tilsynssak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere