- Ikke stol på Wikipedia

Foto: (Scanpix)

Rykter og feilinformasjon har gode levekår hos Wikipedia, mener professor. - Vær skeptisk, oppfordrer leksikonet selv.

24.02.07 14:34

(iBergen.no) : Det var i går at gratisleksikonet på internett tok livet av Kiss-gitarist Ace Frehley, som for tiden er ute av bandet og jobber med et soloalbum som har tatt lenger tid å lage enn Guns N’ Roses «Chinese Democracy». 55-åringen har tidligere slitt med alkoholisme, narkotika og skakkjørt økonomi, og mange tvilte derfor ikke på dødsmeldingen. Her er teksten som lå ute på Wikipedia i går.

«Paul Daniel Frehley, aka Ace Frehley (born April 27. 1951, died February 22. 2007) (¿) In what appears to be an apparent suicide, musician Ace Frehley was pronounced dead as a result of cardiac arrest after consuming more than two dozen sleeping pills. Complete details are not yet available, as this story is still developing.»

Påstandene om gitaristens angivelige selvmord spredtes som ild på nettet i går, og Frehley måtte selv avkrefte ryktene på Kiss’ offisielle nettsted, KissOnline.com.

– Ryktene om min død er sterkt overdrevet, uttalte Frehley til nettsiden i går, med klare hint til dødsteoriene rundt Paul McCartney på slutten av 60-tallet.

- Svært utsatt for feilinformasjon
– Wikipedia er veldig utsatt for feilinformasjon, ettersom hver enkelt bruker der kan korrigere artikler og legge ut ny informasjon uten noen form for kvalitetssikring, sier Trond Berg Eriksen, leder i redaksjonsrådet i Store Norske Leksikon, til iBergen.no.

Som professor ved Universitetet i Oslo godtar han ikke at studentene hans bruker gratisleksikonet som kilde.

– Vi slår hardt ned på det, og aksepterer ikke bruk av Wikipedia i det hele tatt. Når man studerer på universitetsnivå, bør man holde seg til informasjon som er dobbelsjekket, sier Berg Eriksen.

– Hender det at du bruker Wikipedia selv?

– Ja visst, jeg er inne av og til for raske oppslag, for å finne ut alder på folk og om folk er døde. Men det bør jeg visst også være skeptisk til, forstår jeg. Ideen bak Wikipedia er strålende. Problemet er brukere som legger inn gal informasjon, sier han.

I tillegg til falske rykter om kjendiser, er artikler som omhandler religion, politikk og feminisme mest utsatt, mener professoren. Spesielt nevner han artikler om darwinisme, Midt-Østen og Israel som stoffområder hvor grupperinger faktisk driver organisert endring av kontroversielle artikler.

– Enkelte artikler blir endret opp til 25 ganger i døgnet, hevder Berg Eriksen.

Hevder alt blir sjekket
Pressekontakt for Wikipedia i Norge, Chris Nyborg, sier til iBergen.no at samtlige endringer som gjøres i Wikipedia-artiklene, blir kontrollerte.

– Vi går gjennom alt. Hvis det er en endring som åpenbart er helt grei, blir den stående. Åpenbare feil blir fjernet med en gang. Litt mer tvilsomme ting blir merket og grundig gjennomgått. Alle endringer på ting som ligger utenfor allmennkunnskapen, må belegges med en kilde som vi kan sjekke, sier Nyborg.

– Hvor lenge kan man risikere at dere ligger ute med gal informasjon?

– Som regel blir ting tatt i løpet av 10-15 minutter. Men enkelte ting kan bli liggende i noen timer. Generelt kan man si at jo særere en artikkel er, jo lenger tid tar det før feilen blir oppdaget.

- Like bra som oppslagsverk
– Med andre ord kan man aldri stole 100 prosent på det man leser i Wikipedia?

– Nei, man er nødt til å være kritisk. Slik er det med vanlige leksikon også. Det er tross alt snakk om tredjehåndskilder. Men tester har vist at Wikipedia slett ikke er noe dårligere enn oppslagsverk man må betale for, sier Nyborg.

– Hvis man leser noe oppsiktsvekkende nytt som er totalt ukjent om favorittartisten sin i Wikipedia, hva bør man gjøre?

– Vent litt før du tar det for god fisk. Sjekk artiklene om vedkommende på andre språk, og se om det rare står der også. Sjekk litt rundt på nettet, eller gå inn på diskusjonssiden på artikkelen og spør om dette virkelig stemmer. Da blir det satt i gang en prosess, sier Nyborg.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag