*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke synd på ham

Foto: (Scanpix/Politiet)

Forholdene i brasilianske fengsler beskrives som «verre enn helvete». Men gjenglederen får ingen sympati fra norsk politi.

14.05.07 20:49

- Det nytter ikke å komme ilende til norsk politi når man blir fengslet i utlandet. Vi er ikke så j... glad i disse kjeltringene, for å si det på godt norsk, sier mannen som har ledet Gjengprosjektet i Oslo-politiet, Eirik Jensen, til Nettavisen.

Han sikter til den 24 år gamle gjenglederen som sitter fengslet i Natal i forbindelse med hvitvaskingsskandalen som rulles opp.

Se innslag på TV 2 Nyhetene.

Tyster på venn
Livredd og i frykt for å bli drept i det brasiliansk fengselet, har gjenglederen begynt å snakke. Han har i avhør fortalt politiet hvem han tror står bak skuddene på Aker brygge i fjor sommer, der to menn ble skutt i beina.

«Dårlige soningsforhold er noe norske kjeltringer må ta med i risikoanalysen når de rømmer utenlands. Ikke alle land har ”hoteller” til fangene som i Norge.»

EIRIK JENSEN I POLITIET

- Norske kjeltringer må gjerne tro at de kan ta penger ut av landet og leve som grever i land som Brasil, men de kan ikke tro at norsk politi da synes synd på dem når de blir tatt.

Hva mener du? Bør 24-åringen utleveres til Norge for å slippe uverdige soningsforhold i Brasil?

Jensen er overbevist om at 24-åringens utspill er et ledd i å komme hjem til Norge, og han har ingen tro på at det hjelper.

- Det er mange andre norske borgere som soner rundt omkring i verden. Det er ingen automatikk i at norsk politi reiser rundt og henter dem.

- Det må være en grunn til at vi ønsker 24-åringen hjem til Norge, sier Jensen.

- Ser du noen grunn til å få ham hjem?

- Nei, saken mot 24-åringen og resten av familien hans står godt på egne bein. Han må gjøre seg ferdig med sine forhold i Brasil, og så kan han komme tilbake til Norge. Men dette er det ikke opp til meg å avgjøre, svarer Jensen.

FAKTA:

Onsdag 9. mai slo norsk og brasiliansk politi til mot B-gjengmedlemmer og forretningsmenn i Oslo og Natal i Brasil.

Politiet i de to landene arresterte nærmere 30 personer - mistenkt for hvitvasking av penger.

De arresterte skal ha innvestert penger fra kriminell virksomhet i eiendom i Brasil - og på den måten hvitvasket store summer.

Politiet beslagla i aksjonen verdier (hovedsakelig eiendommer og leiligheter) for om lag 30 millioner kroner.

- Redd for å bli drept
24-åringen som sitter fengslet i Brasil, er en av fire som er siktet etter skytingen på Aker brygge. Han rømte til ferieparadiset Natal i Brasil for å slippe unna lovens lange arm, men endte opp i et fengsel som får norske soningsforhold til å fortone seg som et ferieopphold i forhold.

Forholdene i fengslet der 24-åringen og en annen sentral skikkelse i b-gjengen sitter fengslet, beskrives som verre enn helvete.

De to gjengmedlemmene, som allerede har sittet der siden i mars, må sove på skift i frykt for å ikke bli drept av medfanger, ifølge deres advokat Marius Dietrichson.

- Dårlige soningsforhold er noe norske kjeltringer må ta med i risikoanalysen når de rømmer utenlands. Ikke alle land har «hoteller» til fangene som i Norge, sier Jensen.

24-åringen risikerer opptil 30 år i det brasilianske fengselet.

Snøball-effekt
Johnny Brenna, tidligere politispaner, nå gjengekspert i TV 2, sier tystingen kan føre til at gjengmedlemmer nå begynner å sladre på hverandre.

- Vi kan få en snøballeffekt, slik tilfellet var i Nokas, sier Brenna til Nettavisen.

I Nokas-saken holdt alle tiltalte kjeft, helt til én tystet på en annen.

Brenna er sikker på at det er de ekstreme forholdene i det brasilianske fengselet som gjør at lederen i B-gjengen nå snakker.

- Gjengene utraderes
Seks av de siktede som ble tatt under onsdagens aksjon i Brasil og Norge, er kjente sentrale ledere av B-gjengen med «hovedsete» på Furuset i Oslo.

- B-gjengen er under ekstremt press nå. Hvis politiet holder trykket mot dem et års tid til, så vil hele gjengmiljøet – med A- og B-gjengen og Young Guns – bli utradert, mener Brenna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.