- Ikke tast pin-kode i taxien

Foto: Scanpix

Politiet advarer taxikunder mot å bli lurt av utspekulerte taxisjåfører.

09.11.06 12:49

Politiet i Oslo er ikke trygg på at taxisjåføren de har siktet for bankkortsvindel av kunder, er den eneste som lurer kundene. Selv hevder sjåføren at det finnes flere personer på overvåkingsbildene politiet har hentet inn.

- Folk bør være observante. Vi undersøker nå om det kan være flere som opererer på denne måten, sier etterforskningsleder Stein Erik Olsen ved Stovner politistasjon til Nettavisen.

Hans oppfordring til taxikunder er klar:

- Sørg for å få tilbake kortet ditt og tast aldri koden.

Betaler du taxituren med kort, skal man alltid signere på kvitteringen – ikke taste kode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne taxisjåføren har svindlet kunder for 800 000 kroner. Foto: TV 2

Svindlet stupfulle kunder
Bakgrunnen for politiets oppfordring er pågripelsen av kanskje landets frekkeste taxisjåfør forrige måned.

Den 28 år gamle taxisjåføren fra Oslo Taxi hadde spesialisert seg på berusede personer. Etter endt kjøretur, trakk han bankkortet gjennom en ulovlig betalingsterminal og ba kunden taste kode mens han fulgte nøye med.

Etterpå stakk han kundens kort unna, og la kortet til en annen person inne i taxikvitteringen. Dette er et kort han tidligere har stjålet. Så mens kunden sov ut rusen, dro taxisjåføren til nærmeste minibank. Med tildekket ansikt – tok han ut så mye penger han klarer.

Minst 76 forhold
Da politiet gikk til aksjon fant de 36 stjålne bankkort gjemt under førersetet. I tillegg mistenker politiet ham for å 40 andre forhold.

- I tillegg kan det være en rekke forhold som aldri er blitt anmeldt, sier Olsen og sier at de mistenker sjåføren for å ha svindlet til seg flere hundre tusen kroner på denne måten.

Ifølge taxisjåførens forsvarer, advokat Tore Eriksen, har den 28 år gamle norskafghaneren lagt alle kortene på bordet og ønsker fullt samarbeid med politiet.

- Han erkjenner samtlige punkter i siktelsen, bortsett fra ett tilfelle. Politiet har fremlagt en rekke bilder fra minibankene hvor han gjenkjenner seg selv. Men ett av bildene er han overbevist om ikke er han. Jeg kan heller ikke se at dette er ham, sier Eriksen til Nettavisen.

Kan være flere
Det er denne ene saken som gjør at politiet nå ikke kan slå seg til ro med at de kun står overfor en taxisjåfør i svindelsaken.

- Vi har i utgangspunktet ingen indikasjoner på at det er flere sjåfører, men det vil bli satt ressurser på om det kan være flere i systemet. Vi vil samarbeide med Oslo taxi i den videre etterforskningen, sier etterforskningslederen til Nettavisen.

Han sier at politiet vil innkalle vitner til fotokonfrontasjoner. Håpet er at de svindlede kundene var edru nok til å huske hvem det var som kjørte dem hjem fra byen.

Ifølge den svindelsiktede sjåføren skal han ha fått opplæring av en ukjent person som snakket gebrokkent norsk.

- Min klient har gitt en beskrivelse av vedkommende. Men han skal ikke ha vært taxisjåfør, forteller advokat Eriksen.

- Ikke kjennskap til flere
Oslo Taxi er godt orientert om saken. De sa til TV 2 Nyhetene onsdag at de ikke har kjennskap til at andre drosjesjåfører har drevet denne typen svindel:

- Det kjenner ikke vi til, vi har bistått politiet, konkret kjenner vi ikke til andre saker nå, sier administrerende direktør i Oslo Taxi, Geir Ledsteen til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.