*Nettavisen* Nyheter.

- Ingen asylsøkere har bedt om å komme på hotell

NØDLØSNINGER: - Folk har rett på tak over hodet, mat og en verdig situasjon. Alle forstår at dette med hotell er nødløsninger, sier stortingsrepresentant Geir S. Toskedal (KrF). Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

- Vi har en akutt situasjon. Alle forstår at hoteller er en nødløsning.

04.11.15 16:05

OSLO (Nettavisen): Stortingsrepresentant Geir S. Toskedal (KrF) fra Rogaland stiller seg undrende til utspillet fra Roy Steffensen (Frp), også han på rogalandsbenken, som er redd for at Norge vil oppleve en økt tilstrømming av asylsøkere dersom flyktninger innkvarteres på hotell.

Denne uka ble det kjent at Hotel Alstor i Stavanger skal innkvartere 250 asylsøkere fra 16. november. Utlendingsdirektoratet (UDI) mangler mottaksplasser og har måttet ty til midlertidige løsninger. I Nord-Norge vurderes blant annet bruk av passasjerskip.

Les også: Frp-politiker reagerer på at asylsøkere får bo på hotell

- Oppfattet som luksus

- Det er ingen tvil om at asylsøkere kommuniserer med familie og venner i hjemlandet. Mange stopper ikke i andre fredelige land, men drar videre til Norge fordi de har hørt om velferdsgodene vi har her. Hvis vi innkvarterer flyktninger på hotell, blir dette fort oppfattet som luksus, spesielt sammenlignet med teltleiren som er satt opp i Østfold, uttalte Steffensen til Aftenbladet.no.

(Saken fortsetter under.)


- Rart utspill

- Dette mener jeg er en fullstendig feilvurdering fra Steffensens side og et rart utspill. Ingen asylsøkere har bedt om å komme på hotell, sier Toskedal. Han sier han har tiltro til at myndighetene gjør så godt de kan og forsøker å løse situasjonen med mangel på mottaksplasser. Han peker på at det er Steffensens egen minister som har ansvaret på dette området.

- Folk har rett på tak over hodet, mat og en verdig situasjon. Alle forstår at dette med hotell er nødløsninger, sier Toskedal.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRYKTER ØKT TILSTRØMMING: Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) gikk hardt ut mot myndighetenes bruk av hotell for innkvartering av asylsøkere. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)


- De kommer for trygghet

Også Venstres Iselin Nybø reagerer på Steffensens utspill:

- Det at asylantene blir innkvartert på hotell er ikke det som står øverst på listen over mine bekymringer. Vi ser nå er situasjon i verden der hundretusenvis er på flukt. Den største humanitære katastrofen i nyere tid. Mange kommer til Norge og dette gir oss betydelige utfordringer, sier hun.

I likhet med Toskedal understreker hun at asylsøkerne ikke kommer for å bo på hotell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingsrepresentant IIselin Nybø. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- De kommer for å få trygghet og en fremtid. Når så mange kommer på kort tid må vi bruke de mulighetene vi har og være kreative. Dersom Alstor har ledig kapasitet i disse dager så kan det være et hensiktsmessig alternativ å inkvartere asylsøkere når mottakene er fulle. Det er ikke et mål at asylsøkere skal bo på hotell, men det er bedre å utnytte ledig kapasitet enn å bruke ressurser på å bygge opp noe helt nytt slik situasjonen er nå, sier Nybø til Nettavisen.

- Fortest mulig bort fra dyre løsninger

UDI har vært tydelige på at de fortest mulig vil komme bort fra dyre løsninger blant annet med hotellrom.

- Vi har aldri ønsket å bruke hoteller og andre kostbare former for akuttinnkvartering. Dette har blitt nødvendig for å kunne gi tak over hodet til det svært høye antallet asylsøkere som kommer til Norge. Vi har nå begynt å kutte ned på bruken av dyre akuttplasser og går over til rimeligere alternativer, sier John Olav Kroken i UDI til Nettavisen.

På litt lengre sikt ønsker UDI å gå bort fra alle akuttplasser og bruke mer permanente løsninger.

2900 hotellplasser

UDI har i dag cirka 9500 akuttplasser. Disse er i både institusjonsbygg, leirsteder og hotellbygg. Cirka 2900 plasser, eller 30 prosent, har en eller annen form for «hotell» i navnet sitt.

- Men majoriteten av disse plassene har enklere standard enn det de fleste vil forbinde med «hotellstandard», sier Kroken.

Vil bruke passasjerskip og lektere

UDI sier de i løpet av neste uke trolig kommer til å lyse ut en anbudskonkurranse for 15.000 mottaksplasser over hele landet. De planlegger også å bruke passasjerskip i Nord-Norge og brakkebyer i Sør-Norge for å huse alle asylsøkerne som kommer.

- Det vi ser for oss er passasjerskip eller lektere med flere hundre plasser. Vi har vært i kontakt med konkrete firma og enkelte firma har spilt inn muligheter til oss. Men det er foreløpig for tidlig å si hvem det er snakk om, sier Kroken i kommunikasjonsstaben ved UDI til Nettavisen.

UDI peker på at de må velge steder som har gode nok vann- og avløpsordninger og relevante kommunale tjenester. I tillegg må driftsoperatøren av en slik ordning ha tilgang på arbeidskraft i området.

- Vi vurderer fortløpende når dette kan være på plass. Det kommer an på behov og hva slags avtaler vi får på plass. Hva dette vil koste, er det for tidlig å si noe om, sier Kroken.

- Kan ikke velge og vrake

UDI sier de har måttet etablere en rekke akuttplasser som ikke er ideelle.

- Det er steder som ligger for isolert til. Situasjonen er dessverre slik at vi ikke kan velge og vrake i plasser og må forholde oss til det som er ledig, har UDI-direktøren uttalt.

Fikk panikk på høyfjellshotell

Hornsjø høyfjellshotell i Øyer er et av stedene som nå bosetter flyktninger. Flyktningenes første møte med høyfjellshotellet foregikk ikke helt uten dramatikk, forteller leder ved Hornsjø høyfjellshotell, Jan Bjørke, til Aftenposten.

- I mørket oppover fikk enkelte panikk, trodde de var blitt kidnappet og at deres siste time var kommet. De forsøkte å få minibussen til å snu, sier han til avisa.

8800 asylsøkere i oktober

Den siste uka i oktober kom det 2365 asylsøkere til Norge. Til sammen kom det rundt 8800 asylsøkere i oktober. I september var tallet 4900.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.