*Nettavisen* Nyheter.

- Ingen erstatning for Klungland

John Christian Elden mener de Nokas-tiltalte ikke skal betale erstatning til familien til Arne Sigve Klungland.

10.01.06 14:25

John Christian Elden forsvarer Erling Havnå, men hadde tirsdag fått jobben med å argumentere for alle de Nokas-tiltalte i tilfelle de blir kjent skyldig.

Tirsdag ettermiddag tok Elden for seg aktoratets straffepåstander, som han mener er altfor strenge. Elden viste til tidligere rettspraksis og sa at den hittil strengeste straffen for ran med døden til følge, er ni års fengsel.

Han mener at aktoratet i denne saken har tatt utgangspunktet i lovens strengeste straff, og jobbet seg nedover. Elden mener at denne nye praksisen er et uttrykk for at straffenivået i Norge er for lavt.

- Det må man gjerne mene. Men ikke her. Det kan man mene i Stortinget der de lager lover, sa Elden.

Ikke erstatning
Elden argumenterte i Stavanger tingrett med at personer som skal betale erstatning for dødsfallet til Klungland, må være direkte ansvarlig for det.

Erling Havnås advokat viste til at ingen av de Nokas-tiltalte er tiltalt for selve dødsfallet.

- Det er et rettsvilkår at hver og en som dømmes til å betale oppreisning, må ha forvoldt Klunglands død, sa Elden.

Ingen av de Nokas-tiltalte er tiltalt for å ha avfyrt de dødelige skuddene mot kommandobilen til Arne Sigve Klungland. Elden mener at ingen derfor heller skal dømmes til erstatning for dette.

Ikke erstatning til Håland
Elden argumenterte videre med at det ikke skal betales erstatning til politimann Erik Håland, som har reist erstatningskrav mot de tiltalte. Han viser til at det ikke er rettspraksis for å bli idømt erstatning for noe man ikke er tiltalt for, og at ingen i Nokas-saken er tiltalt for å ha utøvet vold mot politiet.

Elden argumenterte også for at erstatningen som er påstått i Nokas-saken, er altfor høy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.