RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen får respekt av slikt, neppe kineserne heller

DILEMMA: Henrik Thune (innfelt) sier han forstår hvorfor Dalai Lamas besøk har blitt et dilemma for statsminister Erna Solberg og regjeringen.
DILEMMA: Henrik Thune (innfelt) sier han forstår hvorfor Dalai Lamas besøk har blitt et dilemma for statsminister Erna Solberg og regjeringen. Foto: Paul Weaver (Nettavisen/NUPI)
Sist oppdatert:
NUPI-forsker slakter regjeringens Lama-håndtering.

OSLO (NTB): Regjeringens håndtering av Dalai Lama-besøket er «moralsk svakt og realpolitisk kortsiktig», mener seniorforsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Det kan ikke framstå slik at Kina dikterer Norge. Ingen får respekt av slikt - ikke omverdenen, ikke oss selv, og neppe kineserne heller, sier Thune til Aftenposten.

Les også: Fant ikke plass til Dalai Lama

Forstår dilemmaet

Thune skjønner godt hvorfor tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas besøk til Norge neste måned har blitt et dilemma for regjeringen.

- Statsminister Erna Solberg (H) kom inn med et erklært ønske om, og et nytt potensial for å bedre forholdet til Beijing. Det ville vært en politisk seier. Et møte med Dalai Lama ville ødelegge dette og plassere Solberg-regjeringen i samme båt som Stoltenberg-regjeringen, sier Thune.

Seniorforsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Handler fortsatt med Kina

Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært svært dårlig. Dette har imidlertid hatt en politisk og diplomatisk kostnad, ikke økonomisk, mener Thune. Det viser også tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram tidligere denne uken: Tallene viste at Norges handel med Kina nå er høyere enn den var i 2010.

Ja eller nei til å hilse på Dalai Lama er et utenrikspolitisk linjevalg, mener Thune.

- Obama møtte Dalai Lama

- Det er verdt å huske at selv USAs president Barack Obama møtte Dalai Lama nå i februar. Kina framførte sitt vanlige budskap og press, men Obama gjennomførte møtet, sier NUPI-forskeren.

Han mener regjeringen burde ha håndtert prosessen mer elegant og på et tidligere tidspunkt.


Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at regjeringen gjorde sitt Lama-standpunkt klart fredag ettermiddag. På sosiale medier gir mange uttrykk for stor skuffelse over beslutningen.

«Penger foran menneskerett?»

«Tjære og fjær til regjeringen!», «Penger foran menneskerett?» og «I dag skjemmes jeg over å være nordmann», er bare noen av reaksjonene hentet fra Twitter.

Les også:

Norge ga etter for Kinas press

Ingen i regjeringen vil møte Dalai Lama

FÅR KRITIKK: Utenriksminister Børge Brende (H) har blitt utsatt for kritikk for håndteringen av Dalai Lama-besøket.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere