RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen får vaske meg

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
«Blindern-trollet» er en saga blott. Nå bor 54-åringen på gamlehjem - men nekter at de ansatte å vasker ham.

Helsepersonell mener 54-åringen, som har tilbrakt 27 år i en jordhule like ved Blindern, utgjør en smitterisiko der han nå bor på St. Hanshaugen omsorgssenter.

Der har han bodd siden juni 2006 - og blitt stell og pleid mot sin vilje.

Borgarting lagmannsrett slår i en fersk kjennelse fast at «Oslo kommune forbys å utføre stell og pleie av NN uten hans samtykke».

I et brev fra sykehjemmet til NNs advokater datert 11. oktober 2007 heter det:

Store åpne sår
«Forholdene rundt NN er i den siste tiden blitt drastisk forverret. Han har nektet alt stell av føttene, nekter ofte normalt renhold/hygiene. Hår og skjegg er ikke vasket på mange uker. Han har godtatt noe stell av sår på setet, men har nektet stell av sår og skifte av bandasjer på beina. Disse sårene er nå så store og infiserte at det nå representerer en alvorlig fare for hans helse.»

Sykepleiere med lang erfaring, skal ha kommentert at sårene hans er de verste de har sett noen gang - og at ustelte sår byr på nye problemer.

54-åringens forsvarer, Nils Christian Nordhus, avdramatiserer situasjonen overfor Nettavisen:

Forbyr tvangsvasking
- Han er veldig glad for retten til å bestemme over sin egen kropp. På generelt grunnlag innebærer kjennelsen at kommunen ikke kan gripe inn og tvangsvaske beboere på gamlehjem, sier Nordhus til Nettavisen.

- Men forstår du at beboere og ansatte reagerer på en illeluktende beboer?

- Vi mener det er ikke er medisinsk hold i disse påstandene og at saken er overdrevet. Så vidt jeg vet har ikke beboerne reagert på mannen, sier Nordhus - som hevder mannen ikke lukter.

Sykehjemmet skriver imidlertid at «flere ansatte vegret seg for å gå inn dit. Den plagsomme lukten siver ut i korridor og plager andre».

Men rettens flertall har kommet til at «Det bestrides at NNs tidvise nektelse av stell rammer andre enn NN selv» og at han ikke trenger noen religiøs grunn til å nekte stell - så lenge han er positiv til en viss grad, hvis han får bestemme tid, sted og nødvendigheten selv.

Tvang - uten lov
De viser til en politianmeldelse fra advokatene, datert 16. oktober 2007:

«Av flere personer ble han trukket ut av sin seng mot sin vilje, til tross for høylytte protester. Deretter ble han motvillig utsatt for en ydmykende transport til et annet rom på sykehjemmet, der han mot sin vilje ble avkledt, vasket og skiftet bandasjer på.»

Nordhus mener også det er viktig at kommunen finne et mer egnet bosted:

- Det fins flere alternativer. Det er uverdig at han skal bo på et gamlehjem, han er jo mentalt sett 100 prosent oppegående, understreker forsvareren.

Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), er opprørt over saken:

Kan ankes
- Jeg er opptatt av individets rett til å bestemme selv - men det er klart det går en grense. Når hans livsstil påvirker ansatte og beboere, må vi ta tak i saken.

Hun mener kommunen er satt i et vanskelig dilemma:

- Vi forholder oss til kjennelsen, men kommer i et dilemma når mannen ikke vil ta imot den medisinske omsorgen vi mener han har behov for.

Hun sier Oslo kommune vil gjennomgå kjennelsen nøye før de tar stilling til om kjennelsen skal ankes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere