RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen internettbevis

Sist oppdatert:
USA har beskyldt mulla Krekar for å planlegge terror over Internett. Økokrim har beslaglagt store mengder opptak av Krekars aktiviteter på nettet – men finner ingen bevis.

Både USA og PUK har hevdet at mulla Krekar har planlagt terrorattentater i både Nord-Irak og Europa det siste året. Amerikanerne har i etterretningsrapporter skrevet at de frykter at Krekar skal styre selvmordsbombere over internett.

Som TV 2 Nettavisen tidligere har avslørt var denne frykten en av de utløsende faktorene for at Økokrim pågrep Krekar den 3. januar i år.

Pågripelsesbeslutningen ble skrevet allerede 4. november.

Store beslag

I forbindelse med arrestasjonen den 3. januar beslagla politiet en rekke kassettopptak av mulla Krekars taler på internett de siste ukene. Samtidig med arrestasjonen fikk også politiet, etter det TV 2 Nettavisen erfarer, overlevert en CD-rom innholdende andre deler av Krekars aktiviteter på nettet.

I følge flere kilder i blant annet PUK som kommenterte Krekars internettaktivitet kort tid etter arrestasjonen, skulle han ha oppfordret til terroraksjoner en rekke ganger.

Men i påtegningen som Økokrim har sendt til lagmannsretten retten finnes det, i følge kilder som TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, ikke et eneste bevis som dokumenterer at Krekar skal ha oppfordret til terror, eller at han skal ha hatt kontakt med selvmordsbombere over nettet.

Det eneste Økokrim mener å kunne dokumentere er Krekars rolle i to selvmordsangrep i Nord-Irak i 2002, mens han fremdeles var leder for Ansar al-Islam.

Sverte Krekar

Før helgen sendte Økokrim over en rekke nye dokumenter til retten. Dokumenter som viser kontakten mellom USA, PUK og Norge i denne saken.

Og kontakten har etter det TV 2 Nettavisen erfarer vært svært tett – lenge.

Men etter det TV 2 Nettavisen får opplyst fra kilder i politiet venter Økokrim fremdeles på en rekke svar om Krekar fra amerikanerne.

- Når man ikke har fått svar på spørsmål på over åtte måneder, synes jeg det er et svar i seg selv, sier advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Han er overbevist om at Økokrim bare bruker internett-anklagene for å sverte mullaen.

Ingen leder

Fredag avslørte NRK Dagsrevyen at Krekar hadde blitt omtalt som leder av Ansar al-Islam på et debattprogram 2. desember i fjor. I følge nrk.no hadde Krekar selv bedt om å bli kalt leder.

- Dette er ikke riktig. Jeg har ikke bedt om å bli kalt leder av Ansar al-Islam, sier mulla Krekar gjennom sin advokat.

Brynjar Meling understreker derimot at Krekar på en annen arabisk tv-kanal, som de har opptak av, uttalte at han ikke var leder av organisasjonen lenger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere