Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen internettbevis

USA har beskyldt mulla Krekar for å planlegge terror over Internett. Økokrim har beslaglagt store mengder opptak av Krekars aktiviteter på nettet – men finner ingen bevis.

Både USA og PUK har hevdet at mulla Krekar har planlagt terrorattentater i både Nord-Irak og Europa det siste året. Amerikanerne har i etterretningsrapporter skrevet at de frykter at Krekar skal styre selvmordsbombere over internett.

Som TV 2 Nettavisen tidligere har avslørt var denne frykten en av de utløsende faktorene for at Økokrim pågrep Krekar den 3. januar i år.

Pågripelsesbeslutningen ble skrevet allerede 4. november.

Store beslag

I forbindelse med arrestasjonen den 3. januar beslagla politiet en rekke kassettopptak av mulla Krekars taler på internett de siste ukene. Samtidig med arrestasjonen fikk også politiet, etter det TV 2 Nettavisen erfarer, overlevert en CD-rom innholdende andre deler av Krekars aktiviteter på nettet.

I følge flere kilder i blant annet PUK som kommenterte Krekars internettaktivitet kort tid etter arrestasjonen, skulle han ha oppfordret til terroraksjoner en rekke ganger.

Men i påtegningen som Økokrim har sendt til lagmannsretten retten finnes det, i følge kilder som TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, ikke et eneste bevis som dokumenterer at Krekar skal ha oppfordret til terror, eller at han skal ha hatt kontakt med selvmordsbombere over nettet.

Det eneste Økokrim mener å kunne dokumentere er Krekars rolle i to selvmordsangrep i Nord-Irak i 2002, mens han fremdeles var leder for Ansar al-Islam.

Sverte Krekar

Før helgen sendte Økokrim over en rekke nye dokumenter til retten. Dokumenter som viser kontakten mellom USA, PUK og Norge i denne saken.

Og kontakten har etter det TV 2 Nettavisen erfarer vært svært tett – lenge.

Men etter det TV 2 Nettavisen får opplyst fra kilder i politiet venter Økokrim fremdeles på en rekke svar om Krekar fra amerikanerne.

- Når man ikke har fått svar på spørsmål på over åtte måneder, synes jeg det er et svar i seg selv, sier advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Han er overbevist om at Økokrim bare bruker internett-anklagene for å sverte mullaen.

Ingen leder

Fredag avslørte NRK Dagsrevyen at Krekar hadde blitt omtalt som leder av Ansar al-Islam på et debattprogram 2. desember i fjor. I følge nrk.no hadde Krekar selv bedt om å bli kalt leder.

- Dette er ikke riktig. Jeg har ikke bedt om å bli kalt leder av Ansar al-Islam, sier mulla Krekar gjennom sin advokat.

Brynjar Meling understreker derimot at Krekar på en annen arabisk tv-kanal, som de har opptak av, uttalte at han ikke var leder av organisasjonen lenger.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg