RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen livstegn fra ruinene

Sist oppdatert:
- Fem personer lider en uviss skjebne. Slik innleder politiet pressekonferansen i Ålesund.

ÅLESUND/OSLO (Nettavisen): Politiet fikk melding om boligkollapsen i Fjelltunvegen 31 i Ålesund litt før klokken 04 natt til onsdag.

- Det var et dramatisk syn som møtte de første politimennene som ankom ulykkesstedet, sier politimester Arne Sverre Karoliussen på pressekonferansen.

Se video fra pressekonferansen(Saken fortsetter under bildet)

224174

Han forteller at brannvesenet og politiet tok raskt hånd om de første som trengte bistand.

Karoliussen beskriver status quo klokken 12 slik:

Fem fryktes omkommet
- Det er fem personer som vi ikke vet skjebnen til. De hørte til i flere leiligheter. Ytterligere to personer er skadd. I alt ser det ut til å ha vært 20 personer i blokken da den raste sammen.

Politiet ønsker ikke å gi noen detaljer om de savnede - eller om det barn blant dem. Men etter det Nettavisen erfarer, er det ikke snakk om små barn.

- Men de savnede er i alle aldre, sier Karoliussen til Nettavisen - og sier de må ta forbehold om at det kan ha vært besøkende i bygget som de ikke har oversikt over.

Karoliussen sier de ikke har kontroll på brannen og at det lekker fra propantanken:

- Den overhengende eksplosjonsfaren gjør det uforsvarlig å sende redningsmannskap inn i bygget, sier politiet.

Saken fortsetter nedenfor.

Utrygt
Brannvesenet forteller at de rykket ut fra to stasjoner. De oppdaget tidlig røykutviklingen og fryktet det kunne føre til brann.

I tillegg til eksplosjonsfaren, er det fare for flere ras, samt at hele bygget kan kollapse.

- Hva kan skje hvis tanken eksploderer?

Kan brenne i åtte timer
- Vi anser ikke faren for at tanken, som er nedgravd, blir sprengt. Men vi må være sikre og gjør derfor noen grep. Tanken kan brenne i seks til åtte timer, sier Geir Thorsen hos brannvesenet.

Politiet startet onsdag formiddag masseevakuering av en hel bydel i Ålesund. De frykter at propantanken i ruinene kan eksplodere.

- Vi har bra med personell fra politiets side og får hjelp fra Røde Kors og Sivilforsvaret. Vi går inn i bygget når tiden er moden, forsikrer politistasjonssjef Endre Flatvad.

Plan- og bygningssjef Lars Vartdal i kommunen forsikrer at bygget ble gitt gode skussmål:

Ferdigstilt i 2004/2005
- Det ble gitt byggetillatelse i 2002 til ti leiligheter. Alle vilkår ble oppfylt, sier Vartdal.

Han opplyser at det står et knippe ansvarshavende bak bygget.

- Det ble gitt ferdigattest i 2004/2005, sier Vartdal - og presiserer at de i ettertid må gå nøye gjennom hva som har skjedd.

- Er det flere områder i Ålesund som er utsatt på samme måte?

- Ikke som vi kjenner til. Vi skal gi byggetillatelse i de saker hvor krav er tilfredsstilt, slik som her. Byggegrunnen ble funnet tilfredsstillende, sier Vartdal.

Frp-nestleder og fungerende ordfører Lodve Solholm til Nettavisen sier han er fornøyd med samarbeidet mellom de ulike instansene:

Saken fortsetter nedenfor.

Frostspreng?
- Vi kom raskt i gang. Behovet for å få vite hvordan det går med de savnede, var det sterkeste - også for meg, sier Solholm.

Ordføreren har i løpet av formiddagen returnert til Ålesund fra Oslo:

- Dette er en tung dag for alle i Ålesund. Nå er det viktigste å sikre omsorg og trygghet for alle som bor her, sier ordføreren.

Politiet poengterer at dette ikke er dagen for spekulasjoner - og vil ikke svare på om frostspreng kan være en årsak til ulykken.

Farlig propan
Propantanken er på 4000 liter, og ligger under den kollapsede bygningen i Fjelltunvegen 31 i Ålesund. En hel bydel - et område på hele 400 ganger 500 meter - blir nå evakuert på grunn av eksplosjonsfaren.

Politimester Arne Sverre Karoliussen, stabssjef John Kåre Flo, politistasjonssjef Endre Flatvad, ordføreren i Ålesund kommune, Plan- og bygningssjef i Ålesund kommune og representant fra Brannvesenet deltar også på pressekonferansen.

Et stort område er nå evakuert i Ålesund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere