RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen menneskerett å bli politi

Foto: METROPOLITAN POLICE (AFP)
Sist oppdatert:
Politiets Fellesforbund reagerer kraftig på at Politidirektoratet sier ja til politi-hijab.

Onsdag ble det kjent at politidirektør Ingelin Killengreen går inn for å tillate bruk av religiøse hodeplagg til politiuniformen. Bakgrunnen er ønsket om å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet.

Men ikke alle er enig med Killengreen. Lederen for politiets største fagforbund, Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund, raser.

- Dette er vi ikke veldig glad i. Vi reagerer ganske kraftig, sier Johannessen til Nettavisen.

- Symboliserer nøytralitet
Johannessen mener det blir helt feil å knytte det religiøse hodeplagget hijab til politiuniformen.

- Skal du bli politi må du akseptere å gå i norsk politiuniform som er lik for alle, sier politilederen bestemt.

Han begrunner dette i med at politiet skal være nøytrale.

- Det vi er opptatt av er at politiuniformen symboliserer nøytralitet, og at vi representerer staten. Vi representerer alle mennesker uavhengig av hvilken kulturbakgrunn vi har som har på oss uniformen, uavhengig av politiets tilhørighet, etnisitet og religion. Det betyr ingenting, for når du tar på deg politiuniformen så er du helt politi, og politi for alle, sier Johannessen.

Han mener nøytralitet er svært viktig for å ha tillit i samfunnet.

- Det mener det er en så grunnleggende verdi, og en så viktig verdi, for blant annet at politiet skal ha tillit i alle miljø og i alle leire, sier Johannessen.

- Ingen menneskerett
Han mener Politidirektoratet bare har lagt vekt på de praktiske argumentene, fremfor det prinsipielle.

- Etter vår vurdering har det blitt lagt vekt på mer praktiske argumentet som det å få inn flere muslimske kvinner i politiet. Vi er jo helt enig i at det er viktig, og det har mange av oss jobbet veldig lenge med, men å sette de to opp mot hverandre, blir helt feil, sier Johannessen til Nettavisen.

Han påpeker samtidig at det ikke alle som ønsker det kan bli politi.

- Det er ingen menneskrett å bli politi, sier lederen.

- Det er mange barriærer for å bli politi. For det første må du tilfredsstille en rekke fysiske krav, du må tilfredsstille en rekke medisinske krav og du må gjennom mange tester. Det betyr at det er mange som blir skilt ut som har lyst til å bli politi, sier Johannessen.

- Har bare fått støtte
Johannessen sier han har mottatt mange sterke reaksjoner på vedtaket fra Killengreen, både fra sine medlemmer og andre.

- Jeg har fått så mye henvendelser på denne saken. Folk reagerer veldig sterkt, og har den samme grunnleggende holdningen til nøytralitet, sier han.

Når han uttaler seg offentlig, pleier han å få både ris og ros. Men denne saken er et unntak, ifølge Johannessen.

- Fra i går kveld til i dag har jeg kun fått støtteerklæringer fra folk som er enig i vårt syn. Og det har jeg vel aldri opplevd før. Jeg opplever et sterkt folkelig engasjement, sier han.

- Men i andre land som Sverige, England og USA er det allerede lov å bruke hijab til uniformen? Hvorfor skal vi i Norge være annerledes?

- Det er ikke så veldig mange land som gjør det da. Det er veldig få, de aller fleste land sider blankt nei. Sverige, USA og England er ikke akkurat et stort antall. De siste jeg har snakket med er Danmark, og der har de konkludert blankt nei. Så Norge er ikke atypisk, men med dette vedtaket blir vi atypiske, sier Johannessen.

Killengreen: - Må ha tillit
Det som startet hele Hijab-saken var 23 år gamle Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes. Hun bruker hijab og har en drøm om å bli politi, og sendte derfor et brev til Politidirektoratet der hun beskrev sin situasjon. Og hun fikk altså fullt gjennomslag for sine synspunkter.

- Politiet er avhengig av tillit for å kunne skape trygghet, og forebygge og bekjempe kriminalitet. Det er derfor viktig at hele befolkningen kan føle en likeverdighet i sin relasjon til politiet. Dette sikres gjennom god utdanning, samfunnsforståelse og den opptreden den enkelte tjenestemann/kvinne viser i sitt forhold til publikum, sier Killengreen i sin begrunnelse til vedtaket.

Hun understreker viktigheten av at politiet, som landets sivile maktapparat, skal representere et speilbilde av befolkningen, og ikke favorisere spesielle grupper eller etnisk eller religiøs tilhørighet.

- Som et ledd i dette er det av avgjørende betydning å rekruttere tjenestemenn og kvinner som representerer mangfoldet i befolkningen, påpeker Killengreen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere