RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen røykebøter før til høsten

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
Bedrifter som bryter røykeloven risikerer ikke bøter før sent på høsten. Men da kan lovbrudd gi bøter på opptil 50.000 kroner.

- Vi vil ikke bruke storslegga med en gang. Loven må få tid til å gå seg til, sier senioringeniør i Direktoratet for arbeidstilsynet, Frode Vatne.

Risikerer tvangsmulkt
Det betyr at bedrifter som bryter røykeloven i første omgang kun får skriftlige pålegg om å rette på lovbruddet.

- Vi velger å informere og veilede nå i starten. Hvis vi til høsten oppdager en bedrift som gir blaffen i hele loven, vil vi ilegge tvangsmulkt. Denne kan være på alt fra 5000 til 50.000 kroner ut fra bedriftens areal, antall sitteplasser og tenkt omsetning, forklarer Vatne.

Ingen røykebrudd
Ingen av Arbeidstilsynets tolv distrikter har foreløpig mottatt meldinger om brudd på røykeloven, viser en sjekkerunde TV 2 Nettavisen har foretatt.

Arbeidstilsynet har sammen med kommunenes helsetjeneste ansvaret for å føre tilsyn med bestemmelsene i den nye røykeloven som trådte i kraft 1. juni.

- Vi var på en omfattende inspeksjonsrunde på store deler av Vestlandet i forrige uke. De aller fleste serveringsstedene har fulgt opp våre krav, forteller distriktssjef Kari Birkeland i Arbeidstilsynet i Bergen.

Mangler rutiner
På sine tilsynsrunder skal Arbeidstilsynet påse at de ansatte får jobbe i et røykfritt miljø. Dette innebærer at bedriften må ha satt opp skilt med «røyking forbudt», at det ikke er tegn til røyking i lokalene, og at bedriften har rutiner og ansvarsfordeling for hvem som skal utvise gjester som røyker.

- Mange av bedriftene vi besøkte hadde ikke klare rutiner på hvem som har ansvaret. Disse har fått et skriftlig pålegg og tidsfrist. Hvis denne ikke overholdes, må vi vurdere sterkere reaksjoner, fortsetter distriktssjef Birkeland.

Loven i blodet
Flere av Arbeidstilsynets distrikter avventer inspeksjonene til det årlige tilsynet med hotell- og restaurantbransjen.

- Jeg tror at tida og været jobber for oss. Vi håper at folk i løpet av sommeren skal få loven i blodet i stedet for nikotinen, sier tilsynsleder Per Davidsen i Arbeidstilsynet i Moss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere