RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen tar ansvar for kidnappede barn

Sist oppdatert:
Verken norsk politi eller myndigheter kan hjelpe de to norske barna som er kidnappet av moren til stillehavsøya Palau.

Historien til 13 år gamle «Jeanette» er langt fra unik. Foreningen 2 Foreldre (F2F) har lenge kjempet for at foreldre som får kidnappet sine barn av mor eller far skal få hjelp av myndighetene.

- Vi vet at mange har slitt lenge med lignende saker, både kvinner og menn. Alle føler de at de får lite hjelp fra myndigheter og politi, sier leder Sonja Cassidy i F2F.

Ifølge tall fra Justisdepartementet er det per i dag 15 uløste kidnappingssaker hvor mor eller far har tatt med seg sine barn til utlandet. Hvor mange av disse som oppholder seg i land uten diplomatiske forbindelser til Norge og som ikke har undertegnet Haag-konvensjonen, har ikke departementet oversikt over.

109 saker på fem år:

- Fra 2000 til i dag har det vært 109 bortføringssaker av barn ut fra Norge. I gjennomsnitt er det mellom mellom 18 og 22 saker i året. Til nå i år er det registrert 14 saker.
- 33 barn var inntil oktober i år bortført til eller fra Norge. I 2004 var antallet 46.
- Per i dag er det 15 uløste bortføringssaker hvor barn er kidnappet ut av Norge. Én sak startet før 2004, mens cirka fem av de uløste sakene startet i 2004. I 2005 kom det en rekke nye saker og per 17. oktober i år var 9 årets saker ennå ikke oppklart.

Kilde: Justisdepartementet

Kjemper alene
TV 2 Nettavisen fortalte i dag historien til den 13 år gamle rogalandsjenta som opplevde at moren kidnappet hennes to yngre søsken og reiste hjem til stillehavsøya Palau i sommer. Moren hadde en sønn (11) med «Jeanettes» far, Erik Arild Warland, og en datter (2) med en annen rogalandsmann, Bjørge Leirvik.

I seks måneder har de to jobbet intenst med å få barna hjem. Ingen, verken norske myndigheter, politi, lokalpolitikere og stortingspolitikere kan hjelpe. For øystaten Palau har ikke signert Haag-konvensjonen. Eneste håp er å få en domstol der borte til å beordre moren til å utlevere barna. Eneste støtte de to får er penger til å betale sine advokater.

- Hadde det ikke vært for at vi var så oppegående og kan gjøre ting selv, ville ingenting ha blitt gjort, sa pappa Warland til TV 2 Nettavisen.

- Norge har ansvaret
- Dette er total ansvarsfraskrivelse fra myndighetenes side. Barna er norske og Norge har ansvaret for disse barna, sier Cassidy i F2F.

Hun mener at norske myndigheter ikke kan legge opp til at foreldrene selv må ta alt ansvaret. Cassidy slår fast at ansvaret bør ligge hos det offentlige.

- Det har tidligere blitt nevnt at barn bør få sin egen advokat i barnefordelingssaker. Kanskje man også burde fått en ansvarsperson som sørger for at kidnappede barn kommer hjem, foreslår Cassidy.

- Prioriterer pleie av forhold
Juridisk rådgiver i F2F, Mikal Simonsen, har i lang tid vært en viktig støttespiller for de to fedrene i Rogaland. Han er ikke nådig i sin kritikk av norske myndigheters innsats i bortføringssaker.

- Jeg synes det er påfallende at norske myndigheter, spesielt UD som har hovedansvaret i disse sakene, er mer interessert i å pleie forholdene til landene det gjelder fremfor å ivareta norske statsborgere. De ønsker tydeligvis ikke å skape uro og kritikk overfor andre, sier Simonsen til TV 2 Nettavisen.

- Bry dere!
Han mener det beste myndighetene nå kan gjøre, er å bry seg.

- De sier at de bryr seg, men de har ikke ressurser og kan ikke gjøre noe med dette. Men vi vet at de kan gjøre mer. De kan sende folk til Palau og gå i dialog og skape press overfor myndighetene der, sier han.

Han mener myndighetene bør samkjøre sine ressurser i langt større grad enn hva som nå er tilfelle.

- Man bør samarbeide mellom de ulike etatene og jobbe tett opp mot dem som sitter igjen i Norge. I denne saken her, og i mange saker tidligere, har vi sett at det motsatte har vært tilfelle, sier Simonsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere