RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen tør ta ektemannens sak

Sist oppdatert:
Ingen advokater i Nord-Irak tør å ta saken til Marita Strøms ektemann av frykt for represalier.

Det hevder ektemannens norske advokat Brynjar Meling.

- Familien i Suleimaniya har vært i kontakt med flere advokater i Nord-Irak for å få dem til å hjelpe ektemannen. Men ingen tør ta saken, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Etter å ha blitt kontaktet av ektemannens bror som bor i Namsos mandag, har Meling sagt ja til å bistå 25-åringen hjemmefra.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, frykter advokatene represalier dersom de går mot sikkerhetspolitiet på grunn av at saken involverer PUK og en vestlig person.

- Derfor bør man ta alle opplysninger som kommer fra sikkerhetspolitiet, med en stor klype salt, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Frykter for rettsikkerheten
Irakisk politi tror at den 38 år gamle norske trebarnsmoren Marita Strøm fra Namsos ble drept av sin kurdiske ektemann, som har norsk statsborgerskap. Kvinnen var på ferie med sin mann og parets tre barn i Nord-Irak da hun ble drept.

Meling frykter nå for ektemannens rettssikkerhet. 25-åringen har foreløpig ikke fått snakke med en advokat og det er opp til den lokale dommeren om han får denne retten.

Kripos kobles inn
Under et møte med lensmannen i Namsos onsdag ble Kripos offisielt anmodet om å bistå det lokale politiet i saken. Kripos har alt begynt å jobbe intenst med å få kontakt med de lokale påtalemyndighetene i Suleimaniya. De ønsker å få vite alle relevante opplysninger i saken og om den pågående etterforskningen.

Spørsmål om hvorvidt ektemannen er formelt siktet for drapet, obduksjon av den avdøde kvinnen, videre etterforskning og hvilke domstoler som er involvert, er noe av det Kripos vil be om svar på.

- Situasjonen til de tre barna er et sivilrettslig spørsmål. Dette må gå gjennom Utenriksdepartementet. Ikke Kripos, sier Kripos-sjef Arne Huuse.

Han forteller at de vanligvis ville vi gått gjennom Interpol-kanalene, men for øyeblikket fungerer ikke Interpol i Bagdad. Derfor må Kripos forsøke å opprette direkte kontakt med de lokale myndighetene

- Vil dere bistå ektemannen?

- Dersom han er siktet for drapet, kan vi ikke bistå han i den forstand. Men dersom myndighetene i Nord-Irak fremsetter at de ønsker bistand fra norsk politi, kan det bli aktuelt. Vi kan ikke ensidig reise til Irak for å etterforske saken, sier Huuse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere