RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingenting vi kan gjøre

Sist oppdatert:
Politiet i Rogaland gjør for tiden ingenting for å sørge for at de to barna, begge med norsk statsborgerskap, skal bli hentet hjem til Norge.

Etter at moren tok med seg sine to yngste barn og dro til stillehavsøya Palau følte de to fedrene, Erik Arild Warland og Bjørge Leirvik, at de ble overlatt til seg selv. I tilegg er de svært frustrerte over hvor sakte politiet har arbeidet med saken og opplever at jakten på deres barn ikke ble prioritert.

- Forstår fortvilelsen
Politiadvokat Arvid Malde ved Rogaland politidistrikt, som har hatt ansvaret for etterforskningen, forstår frustrasjonen.

- I slike typer saker blir dem som er involvert ofte veldig fortvilet. Samtidig er det slik at politiet må foreta en vurdering av hvilke skritt som må tas, sier Malde til TV 2 Nettavisen.

De to fedrene forteller at de opplevde å bli møtt med utsagn som «de er sikkert bare på tur» og «de er jo med mor» av etterforskerne i saken. Les saken her!

- Er det slik man skal behandle foreldre som har fått kidnappet sine barn ?

- Jeg ønsker ikke å kommentere disse utsagnene, ettersom jeg ikke kjenner til dem. Men det var viktig å få klarhet i hvem som har den daglige omsorgen. Vi visste blant annet ikke om det forelå en rettskraftig avgjørelse. Det kan være mange ting som spiller inn, svarer Malde.

15 uløste saker

- Fra 2000 til i dag har det vært 109 bortføringssaker av barn ut fra Norge. I gjennomsnitt er det mellom mellom 18 og 22 saker i året. Til nå i år er det registrert 14 saker.
- 33 barn var inntil oktober i år bortført til eller fra Norge. I 2004 var antallet 46.
- Per i dag er det 15 uløste bortføringssaker hvor barn er kidnappet ut av Norge. Én sak startet før 2004, mens cirka fem av de uløste sakene startet i 2004. I 2005 kom det en rekke nye saker og per 17. oktober i år var 9 årets saker ennå ikke oppklart.

Kilde: Justisdepartementet

- Godt politiarbeid
Politiadvokaten understreker at saker hvor en mor eller far kidnapper sine barn får høyt prioritering hos politiet og sier at man forsøker å hindre utreise fra Norge.

- Men det lyktes vi ikke med i denne saken. Det er nok også noe av grunnen til at fedrene opplever det som frustrerende. Selv mener vi at vi har gjort et grundig arbeid i denne saken ut i fra politifaglige vurderinger, sier Malde.

Gjør ingenting
- Hva kan politiet i Stavanger gjøre i denne saken fremover?

- Per dags dato er saken stilt i bero. Det er lite en kan gjøre ettersom barna mest sannsynlig befinner seg på en øy uten diplomatiske forbindelser til Norge, sier politiadvokaten.

Dersom han skulle kunnet hjelpe fedrene og de to barna, måtte Palau ha underskrevet Haag-konvensjonen hvor alle som er med forplikter seg til å samarbeide i denne typen saker.

- Hvordan vet dere helt sikkert at barna er i Palau?

- De siste opplysningene vi har fått, tyder på at mor oppholder seg her. Men vi har ikke fått verifisert 100 prosent at de er her. Vi har lagt dette til grunn.

- Kan det bli aktuelt å reise over og undersøke?

- Det ville vært unaturlig ettersom det ikke eksisterer noe politisamarbeid mellom landene. Det er avtaler som regulerer dette og vi har ingen form for politimyndighet der borte, svarer Malde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere