RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Inhabil i Kristina-saken

Sist oppdatert:
Lederen av Helsetilsynet i Hordaland var en personlig venn av motparten da hun avviste klagen fra Kristinas far.

Oddmund Hjartåkers advokat mener lederen av Helsetilsynet i Hordaland var inhabil da hun avviste klagen. Det melder TV 2 Nyhetene.

Koble fra
Anders Alme er klinikkoverlege på Haukeland universitetssykehus. To måneder etter rasulykken er det han som forteller Oddmund Hjartåker at Haukeland nå vil koble Kristina fra maskinen som holder henne kunstig i live. Hjartåker er uenig - og klager saken inn for Helsetilsynet i Hordaland.

Men tilsynet gir full støtte til Alme og legene på Haukeland. Sjefen for Helsetilsynet i Hordaland heter Helga Arianson. Mandag denne uken bestemmer hun seg for å granske tre trussel-episoder i Kristina-saken.

Nært vennskap
Men dagen etter trekker hun seg fra saken. For Helga Arianson har et nært vennskap til en av legene som stod på trappa hos Hjartåker - nemlig Anders Alme. Men hvis Arianson er inhabil i dag, hva med vedtaket som gir Alme støtte til å koble Kristina fra pustemaskinen?

Jo, det kan du se i brevet Anders Alme har til helsetilsynet med Kristinas journal. Vedtaket er undertegnet av Helga Arianson - Almes gode venn.

- Uavhengighet viktig
Pål Magne Bakka, Oddmund Hjartåkers advkoat, mener hun har vært inhabil.

- Uavhengighet er viktig når vi har klageorganer som skal opptre nøytralt og passe på at lovens vilkår blir oppfylt.

- Ville det vært til hjelp for Oddmund Hjartåker om fylkeslegen umiddelbart hadde sendt saken fra seg?

- Det tror vi. Da ville vi fått en fylkeslege som var uavhengig, som ikke hadde gjort sånne feil, og vi hadde fått et vedtak vi ville ha tillit til. Slik jeg kjenner Oddmund, hadde det overveiende sannsynlig ikke blitt noe mer sak.

Blir gransket
Helsetilsynet sentralt bekrefter vennskapsforholdet. Helsedirektøren sier inhabilitet må avgjøres fra sak til sak, men at de nå også vil granske hva som skjedde i november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere