RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjonsfoto Scanpix)

- Innvandrere sliter mer

Sist oppdatert:
Innvandrere er mer belastet med psykiske problemer enn nordmenn, mener Mental Helse Akershus som starter eget lag for innvandrere.

- Det er mitt inntrykk at innvandrere er sterkere belastet enn nordmenn. De har også behov for en annen type oppfølging enn det vi har, sier fylkessekretær Ann-Kristin Fiskerud i Mental Helse Akershus til TV 2 Nettavisen.

Fungerende politimester Iver Stensrud i Oslo deler Fiskeruds inntrykk.

- Mange asylsøkere kommer fra en forferdelig situasjon og mitt inntrykk er at det er en større andel i disse gruppene som sliter psykisk, sier Stensrud til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at han ikke har noen konkrete tall og at det bare dreier seg om et inntrykk og at det ikke gjelder en spesiell etnisk gruppe.

Vil hjelpe syke innvandrere
Om få uker vil interesseorganisasjonen Mental Helse i Akershus holde sitt første møte for innvandrere med psykiske problemer.

Organisasjonen, med over 7.500 medlemmer på landsbasis, mener dette vil fylle et hull i tilbudet til innvandrere med psykiske problem.

I dag har rundt 10 prosent av Akershus sine medlemmer innvandrerbakgrunn. Fylkessekretær Fiskerud håper på flere medlemmer.

- Opprettelsen av dette laget er ikke en reaksjon på trikkedrapet i Oslo denne uken. Dette er noe vi har planlagt over lenger tid, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Overlatt til seg selv
- Vi ser ofte at mange av dem som kommer til Norge med psykiske problemer lider av psykoser. Dette går an å fange opp og behandle, sier Ann-Kristin Fiskerud til TV 2 Nettavisen.

Hun tror traumer i forbindelse med krig, drap, flukt, politisk forfølgelse, sult og sorg er et stort problem for mange innvandrere. Hun understreker at mange av dem kommer alene kommer uten storfamilien og dermed ikke har noe sosialt nettverk å støtte seg på.

Mange «tikkende bomber»
Ifølge Aftenposten kunne politiet fort sette opp en liste over 50 personer som passet til beskrivelsen av mannen som gikk amok på trikk nummer 17 tirsdag.

Flere av disse kunne trolig vært i stand til å begå samme handling og da de ble brakt til avhør brøt flere av dem sammen. En person ble tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling. Syv burde ifølge fungerende politimester Iver Stensrud i Oslo fått profesjonell hjelp.

- Hvor mange «tikkende bomber» går på gatene i Norge i dag ?

- Det kan vi umulig si. Hvor mange vi får på en slik liste avhenger av hvilke profiler vi søker på. Men tallet kan fort bli høyt, sier Stensrud til TV 2 Nettavisen.

- Ikke stopp på grensen
I går gikk Bjarne Håkon Hanssen i Arbeiderpartiet ut og etterlyste obligatorisk psykiatrisk sjekk av innvandrere som kommer til Norge. Fiskerud i Mental Helse støtter dette forslaget så lenge oppfølgingen ikke slutter her.

- Det blir for lettvint bare å stoppe vedkommende på grensen og spørre om de har hatt det vondt. Traumene kommer gjerne etter at de har vært i landet en stund. Man kan ikke bare dytte dem ut i kommune-Norge uten å bli fulgt opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere