RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Innvandrerne kan avgjøre valget

Sist oppdatert:
Hver åttende velger i Oslo er en ikke-vestlig innvandrer. Det er så mange at en stormobilisering kan avgjøre valget. Men bare Høyre vil gå til dør-til-dør-aksjon hos innvandrerne.

- Opp mot 50.000 innvandere fra ikke-vestlig land har stemmerett i Oslo, sier valgforsker Tor Bjørklund ved Universitetet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Det utgjør 11,9 prosent av alle stemmeberettige i hovedstaden. Til sammenligning er det 3,5 prosent innvandere med stemmerett fra ikke-vestlige land i Norge totalt.

Bruker ikke stemmeretten
Alle innvandrere som har bodd i landet i tre år, kan stemme selv om de ikke er norsk statsborger. Men valgdeltakelsen blant innvandrerne er veldig lav.

- Bare 39 prosent av de stemmeberettige ikke-vestlige innvandrerne stemte ved forrige lokalvalg i 1999. Valgdeltakelsen generelt i landet var 60,4 prosent, sier Bjørklund.

Det betyr at det Oslo-partiet som klarer å mobilisere innvandrerne skikkelig, har mye å hente. Aslam Ahsan, leder for ressurssenteret for pakistanske barn, mener at det mest effektive partiene kan gjøre for å sanke stemmer, er å dra hjem til innvandrerne.

- De bør dra hjem til folk, vise sine ansikter og snakke med dem. Det beste er å ha med en innvandrer fra partiet, er Ahsans klare råd.

Vil ikke gjøre forskjell
Men Oslo Høyre er det eneste partiet der partilederne vil oppsøke innvandrerne i hovedstaden. Både byrådsleder Erling Lea og ordfører Per Ditlev-Simonsen skal delta på dør-til dør-aksjoner for å sanke innvandrerstemmer.

- Alle velgerne er viktig for KrF, ingen velgere er viktigere enn andre, sier fylkesekretær i Oslo KrF til TV 2 Nettavisen.

- Vi lar det være opp til de enkelte lokallagene. Vi vil putte brosjyrer i postkassene, men planlegger ikke noen hjemmebesøk. Derimot vil vi delta i fora der innvandrere er, for eksempel i moskeer, sier rådgiver Andreas Olsen i Oslo SV.

- Middager hjelper ikke
Høyre må likevel gjøre en stor innsats hvis partiet skal klare å ta stemmer hos innvandrerne fra 1999-valget. Høyre har de to siste årene forsøkt å fri spesielt til innvandrerne med blant annet store grillfester og konserter med store pakistanske artister. Men innsatsen ga ikke resultater i 1999. Høyre fikk bare 9 prosent av stemmene, mens hele 60 prosent stemte Ap og 15 prosent stemte SV.

- Jeg tror Høyre har misforstått ganske mye. Jeg går gjerne og spiser middag hos Høyre, men jeg gir ikke slipp på Ap av den grunn. Alle innvandrerne går på konsertene som Høyre arrangerer, men ingen interesserer seg for hvem som står bak arrangementet, sier Ahsan.

- Er det paradoksalt at Høyre sier at de vil sanke stemmer hos innvandrerne, samtidig er det ingen innvandrere på sikre plasser på Høyre-listen?

- Nei, det har jeg mer sans for. De innvandrerne som ikke står på sikker plass vil i større grad gå rundt og mobilisere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere